Gazdaság

2008.09.30. 02:29

Ismét több a munkanélküli

<strong>Közép-dunántúli régió, Dunaújváros</strong> - A régió három megyéjében kedvezőbben, a dunaújvárosi körzetben éppen a lécet verően alakult augusztusban a foglalkoztatás, a munkanélküliségi ráta. Körzetünkben a munkanélküliek egyharmada kapott valamilyen címen ellátást

Tihanyi Szilvia

A Közép-dunúntúli Regionális Munkaügyi Központ elkészítette augusztus hónap lezárása után is a foglalkoztatást, és a munkanélküliséget összegző statisztikai jelentését. Érdemes pár percet erre szentelni, ám előtte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2008. első negyedévéről összesített munkaerő-felmérését tekintsük át. Ez alapján a Közép-dunántúli régióban - azaz Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyékben - 483,2 ezer olyan ember él, akik életkoruk, egészségi állapotuk alapján gazdaságilag aktívnak számítanak. Közülük azonban csak 454,6 ezer főt foglalkoztatnak a munkaadók, ez annyit tesz, hogy az össznépességen belül a foglalkoztatási szint 53,1 százalékos. Ez így is magasabb, mint az egész országra vetített hasonló mutató, ami az év első három hónapja után 49,8 százalékot tett ki. Gyakorlatilag tehát Magyarország lakosságának kevesebb, mint felének volt bejelentett munkahelye.

A KSH ezek alapján kiszámította a munkanélküliségi mutatót, az úgynevezett rátát, ami a régiónkban 5,9 százalékot tett ki, míg az országos ráta 8,0 százalékos volt. A legfrissebb augusztusi adatok szerint az Állami Foglalkoztási Szolgálat nyilvántartásában - az országban - 425 ezer álláskereső szerepelt. Gyakorlatilag csaknem annyi a munkanélküli a hivatalos adatok alapján, mint ahány embert foglalkoztatnak régiónkban, a három megyében!

Fejér megyében a KSH adatai szerint az első negyedév lezárásakor a gazdaságilag aktív népesség száma 181,4 ezer fő volt, akik közül 172,2 ezer főt foglalkoztattak. A munkanélküliségi ráta megyénkben 5,1 százalékosra alakult, kedvezőbben, mint amilyen az országos (8,0 százalékos) átlag. Augusztus végére viszont romlott Fejérben is a helyzet: a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya, a munkanélküliségi ráta 7,2 százalékos volt.

A dunaújvárosi munkaügyi körzetben rögzített ráta megegyezett a megyeivel, 7,2 százalékos volt. A megyében augusztus végén 14 ezer 146 fő szerepelt a munkaügyi hivatal nyilvántartásában, mint álláskereső, illetve munkanélküli. Ebből a dunaújvárosi körzetben 2922 fő található, akik közül háromszázharminchatan pályakezdők. Munkanélküli ellátást a körzetünkben 1033-an kaptak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!