Gazdaság

2007.05.21. 02:27

Ma lejár a határidő

Budapest (mti) - Ma éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó (szja) bevallások beadásának határideje, eddig lehet rendelkezni az adó 11 százalékáról is.

Szabó Szabolcs

A bevallásukat késedelmesen beadókat az adóhatóság mulasztási bírsággal sújthatja, amelynek mértéke elérheti a 100 ezer forintot. A vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek már korábban be kellett nyújtaniuk bevallásukat - esetükben a határidő február 15-e volt - most a vállalkozói tevékenységet nem folytató és áfa fizetésre nem kötelezett magánszemélyektől várja az szja-bevallásokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A szakértők azt tanácsolják, aki teheti, vegye igénybe az adóhatóság honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programot, mert a bevallás elkészítése sokkal könnyebb és gyorsabb, másrészt a program ellenőrzi is az adatokat, így kisebb a hibák veszélye. Ez nem mellékes szempont, mivel a hibásan benyújtott bevallás esetén 10 ezer forintig terjedő mulasztási bírság szabható ki (ez alól önellenőrzéssel mentesülhetünk).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!