Gazdaság

2006.12.04. 03:27

Kötelező adatközlés

Budapest (mti) - A legkörnyezetterhelőbb 96 magyarországi cég szennyezőanyag-kibocsátási adatait közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM).

Szabó Szabolcs

A KVM három éve vezet nyilvántartást Európai Szennyezőanyag Kibocsátási Regiszterében (EPER) olyan környezeti adatokról, amelyek az integrált szennyezés-megelőzési (IPPC) jogszabály alá tartozó, tehát a legkörnyezetterhelőbb cégek környezeti teljesítményét jellemzik. A most először frissített adatok a cégek 2004-es kibocsátási adatait tartalmazzák. Az 50 kibocsátási adatra kiterjedő adatbázis előszobája annak a Szennyezés Kibocsátási és Transzfer Regiszter (PRTR) nevű rendszernek, amelynek megléte 2009-től válik kötelezővé minden uniós tagország számára. A két rendszer közötti különbség az, hogy az EPER szűkebb vállalati kört ölel fel, kevesebb szennyezőanyag-félére terjed ki, és az adatok ritkábban frissülnek. Az évente megújuló PRTR 91 olyan szennyezőanyag-félét tart majd nyilván, amelyek a levegőbe, a felszíni vizekbe és a talajba jutnak, illetve telephelyek közötti hulladékszállításokról ad eligazítást az érdeklődőknek. Az adatbázis nem pusztán nyilvántartás, hanem a kibocsátó cégek imidzsét alakító piaci tényező. A PRTR, illetve EPER rendszer által érintett vállalatok közé főként nagy tüzelőberendezéseket üzemeltetőket, papírgyárakat, szerves vegyi anyagokat gyártókat és gyógyszerészeti üzemeket soroltak. Az adatokat a cégeknek önállóan, adóbevallásszerűen kell jelenteniük a környezetvédelmi minisztériumnak, ezt a környezetvédelmi felügyelőségek ellenőriznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!