Gazdaság

2006.12.01. 03:29

Határok nélkül

Budapest - Hazánk jól vizsgázott a humanitárius segítségnyújtásban, az elmúlt két évben Srí Lankától Etiópiáig a világ számos pontján vettünk részt segélyakciókban.

Szabó Szabolcs

Világszerte egymást érik a humanitárius válságot okozó fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák, amikor krízishelyzetbe került emberek tízezrei számára szinte egyedül a nemzetközi segélyakciók keretében eljuttatott élelmiszer- és gyógyszeradományok, sátrak és takarók, illetve a megfelelő egészségügyi szolgáltatások jelentik az esélyt a túlélésre. Az Európai Bizottság (EB) a világ egyik legjelentősebb humanitárius adományozója - lévén a szolidaritás a legfontosabb európai alapelvek egyike -, az általa koordinált nemzetközi segélyprogramok összege tavaly elérte a 652 millió eurót. A közelmúlt történései komoly próbatétel elé állították a bizottságot és a segélyszervezeteket - elég, ha csak az ázsiai szökőárra, a közép-kelet-európai árvizekre vagy a karibi térség hurrikánjaira gondolunk. Ebben az évben pedig a májusi jávai földrengés és a libanoni válság igényelt nemzetközi méretű összefogást. Az elmúlt két esztendőben a magyar szervezetek (a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, az UNICEF Magyarországi Nemzeti Bizottsága, a Magyar Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának magyar szervezete) is mind nagyobb arányban kapcsolódtak be az európai projektekbe. A korábbi, meglehetősen szétaprózott akciók után mára kiépült egy koordinációs rendszer a segélyszervezetek és az EB Humanitárius Segélyek Főigazgatósága (ECHO), illetve a külügyi tárca között. Vizi László, a Külügyminisztérium főosztályvezetője lapunknak elmondta, hogy az összehangolt fellépés következtében a segítség egyre inkább a magyar nép adományaként jelenik meg. S bár a társadalmi adakozás még nem éri el a várakozásokat - miként más uniós országokban sem -, az állami hozzájárulás mértéke tavaly jelentősen meghaladta a korábbi évekét, sőt az újonnan csatlakozott tagországok között az élbolyba kerültünk. A főosztályvezető szerint ez bizonyítja, hogy Magyarország a határaitól távol eső régiókban is kész az anyagi áldozathozatalra, dacára annak, hogy nem tartozunk a legfejlettebb országok közé, s a hazai szegénység növekedésével jelentős társadalmi problémáink vannak. Az ECHO közelmúltban végzett felmérése szerint egyébként a magyar lakosság nyolcvan százaléka fontosnak tartja, hogy az Európai Unió területén kívüli segélyakciókat támogasson - igaz, mindössze 21 százalékuk érzi úgy, hogy e tevékenységről elegendő információhoz is jut. Humanitárius katasztrófahelyzet nem csak háborús események vagy természeti katasztrófák következtében állhat elő, a tömeges éhínség és pusztító járványok a harmadik világ számos országában a mindennapok velejárói. Az UNICEF Magyar Bizottsága évek óta kiemelt céljának tekinti a leghátrányosabb helyzetben lévő afrikai gyermekek megsegítését. Programjaik folyamatosak.A magyar bizottság tizedik alkalommal hirdeti meg karácsonyi képeslapakcióját

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!