2006.08.11. 02:28
Méltánytalan az eljárás
DH-információ (tsz) - Az élelmiszerekről szóló törvény módosítását kezdeményezte a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ), amelyet eljuttattak lapunkhoz is.
Az elmúlt hetekben a vendéglátó vállalkozásoknál, elsősorban az idegenforgalmilag érintett balatonparti területeken átfogó ellenőrzések történtek. Ennek során az ÁNTSZ helyi ellenőrei a vállalkozások ötven-hetven százalékánál jelentős összegű (milliós nagyságrendű) minőségvédelmi bírságokat szabtak ki, s ezeket jellemzően adminisztrációs, címkézési és egyéb olyan problémák miatt, amelyek nem érintették az egyébként jó színvonalon működő vendéglátó egységek megítélését.
Az ellenőrzés során nem maradtak ki a Fejér megyei vállalkozások sem, ennek hatásairól lapunk hasábjain Vízi György, a KISOSZ Fejér megyei elnöke nyilatkozott. Az ellenőrzéseket követő fórumon egyetértettek a vállalkozók abban, hogy az élelmiszertörvény rendkívül szigorú passzusait enyhíteni szükséges. A KISOSZ ügyvezető elnöke, dr. Antalffy Gábor a napokban eljuttatta szerkesztőségünkbe azt a levelet, amelyet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, Gráf József miniszternek címeztek. Mint a levélben írják, az ellenőrzéseket követő fórum eredményeképpen az a megállapítás született, hogy a helyzet megváltoztatásához az érdekképviseletnek kell kezdeményezni annak a jogszabálynak a módosítását, amely a jogalkalmazóknak is kellemetlen, elfogadhatatlan mértékű bírságok kiszabására késztetik őket. Ilyen előzmények után a KISOSZ országos vezetése állásfoglalást fogadott el, hogy legnagyobb vendéglátó szakmai érdekképviseletként kezdeményezi az élelmiszerekről szóló törvény módosítását.
Kezdeményezésük szerint a törvényben szereplő minőségvédelmi bírság mértéke meghatározásánál kerüljön ki a törvényből a valamennyi tétel esetében legalább 50 ezer forint minimális mérték. Az egyeztetés során az érdekképviseleti szövetség szakértői megállapították, hogy a törvény nem megfelelő értelmezése miatt ezt a bírságot olyan esetekben is kiszabták, amely a törvény szövegével nem fér össze. (Idézetük szerint: A fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese, de legalább 50 ezer forint a minőségvédelmi bírság mértéke.)
Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.
Az ellenőrzés során nem maradtak ki a Fejér megyei vállalkozások sem, ennek hatásairól lapunk hasábjain Vízi György, a KISOSZ Fejér megyei elnöke nyilatkozott. Az ellenőrzéseket követő fórumon egyetértettek a vállalkozók abban, hogy az élelmiszertörvény rendkívül szigorú passzusait enyhíteni szükséges. A KISOSZ ügyvezető elnöke, dr. Antalffy Gábor a napokban eljuttatta szerkesztőségünkbe azt a levelet, amelyet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, Gráf József miniszternek címeztek. Mint a levélben írják, az ellenőrzéseket követő fórum eredményeképpen az a megállapítás született, hogy a helyzet megváltoztatásához az érdekképviseletnek kell kezdeményezni annak a jogszabálynak a módosítását, amely a jogalkalmazóknak is kellemetlen, elfogadhatatlan mértékű bírságok kiszabására késztetik őket. Ilyen előzmények után a KISOSZ országos vezetése állásfoglalást fogadott el, hogy legnagyobb vendéglátó szakmai érdekképviseletként kezdeményezi az élelmiszerekről szóló törvény módosítását.
Kezdeményezésük szerint a törvényben szereplő minőségvédelmi bírság mértéke meghatározásánál kerüljön ki a törvényből a valamennyi tétel esetében legalább 50 ezer forint minimális mérték. Az egyeztetés során az érdekképviseleti szövetség szakértői megállapították, hogy a törvény nem megfelelő értelmezése miatt ezt a bírságot olyan esetekben is kiszabták, amely a törvény szövegével nem fér össze. (Idézetük szerint: A fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese, de legalább 50 ezer forint a minőségvédelmi bírság mértéke.)
Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.
Az ellenőrzés során nem maradtak ki a Fejér megyei vállalkozások sem, ennek hatásairól lapunk hasábjain Vízi György, a KISOSZ Fejér megyei elnöke nyilatkozott. Az ellenőrzéseket követő fórumon egyetértettek a vállalkozók abban, hogy az élelmiszertörvény rendkívül szigorú passzusait enyhíteni szükséges. A KISOSZ ügyvezető elnöke, dr. Antalffy Gábor a napokban eljuttatta szerkesztőségünkbe azt a levelet, amelyet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, Gráf József miniszternek címeztek. Mint a levélben írják, az ellenőrzéseket követő fórum eredményeképpen az a megállapítás született, hogy a helyzet megváltoztatásához az érdekképviseletnek kell kezdeményezni annak a jogszabálynak a módosítását, amely a jogalkalmazóknak is kellemetlen, elfogadhatatlan mértékű bírságok kiszabására késztetik őket. Ilyen előzmények után a KISOSZ országos vezetése állásfoglalást fogadott el, hogy legnagyobb vendéglátó szakmai érdekképviseletként kezdeményezi az élelmiszerekről szóló törvény módosítását.
Kezdeményezésük szerint a törvényben szereplő minőségvédelmi bírság mértéke meghatározásánál kerüljön ki a törvényből a valamennyi tétel esetében legalább 50 ezer forint minimális mérték. Az egyeztetés során az érdekképviseleti szövetség szakértői megállapították, hogy a törvény nem megfelelő értelmezése miatt ezt a bírságot olyan esetekben is kiszabták, amely a törvény szövegével nem fér össze. (Idézetük szerint: A fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese, de legalább 50 ezer forint a minőségvédelmi bírság mértéke.)
Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.
Kezdeményezésük szerint a törvényben szereplő minőségvédelmi bírság mértéke meghatározásánál kerüljön ki a törvényből a valamennyi tétel esetében legalább 50 ezer forint minimális mérték. Az egyeztetés során az érdekképviseleti szövetség szakértői megállapították, hogy a törvény nem megfelelő értelmezése miatt ezt a bírságot olyan esetekben is kiszabták, amely a törvény szövegével nem fér össze. (Idézetük szerint: A fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese, de legalább 50 ezer forint a minőségvédelmi bírság mértéke.)
Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.
Kezdeményezésük szerint a törvényben szereplő minőségvédelmi bírság mértéke meghatározásánál kerüljön ki a törvényből a valamennyi tétel esetében legalább 50 ezer forint minimális mérték. Az egyeztetés során az érdekképviseleti szövetség szakértői megállapították, hogy a törvény nem megfelelő értelmezése miatt ezt a bírságot olyan esetekben is kiszabták, amely a törvény szövegével nem fér össze. (Idézetük szerint: A fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese, de legalább 50 ezer forint a minőségvédelmi bírság mértéke.)
Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.
Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.
Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.