Gazdaság

2006.08.11. 02:28

Méltánytalan az eljárás

DH-információ (tsz) - Az élelmiszerekről szóló törvény módosítását kezdeményezte a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ), amelyet eljuttattak lapunkhoz is.

Mórocz Zsolt

Az elmúlt hetekben a vendéglátó vállalkozásoknál, elsősorban az idegenforgalmilag érintett balatonparti területeken átfogó ellenőrzések történtek. Ennek során az ÁNTSZ helyi ellenőrei a vállalkozások ötven-hetven százalékánál jelentős összegű (milliós nagyságrendű) minőségvédelmi bírságokat szabtak ki, s ezeket jellemzően adminisztrációs, címkézési és egyéb olyan problémák miatt, amelyek nem érintették az egyébként jó színvonalon működő vendéglátó egységek megítélését.

Az ellenőrzés során nem maradtak ki a Fejér megyei vállalkozások sem, ennek hatásairól lapunk hasábjain Vízi György, a KISOSZ Fejér megyei elnöke nyilatkozott. Az ellenőrzéseket követő fórumon egyetértettek a vállalkozók abban, hogy az élelmiszertörvény rendkívül szigorú passzusait enyhíteni szükséges. A KISOSZ ügyvezető elnöke, dr. Antalffy Gábor a napokban eljuttatta szerkesztőségünkbe azt a levelet, amelyet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, Gráf József miniszternek címeztek. Mint a levélben írják, az ellenőrzéseket követő fórum eredményeképpen az a megállapítás született, hogy a helyzet megváltoztatásához az érdekképviseletnek kell kezdeményezni annak a jogszabálynak a módosítását, amely a jogalkalmazóknak is kellemetlen, elfogadhatatlan mértékű bírságok kiszabására késztetik őket. Ilyen előzmények után a KISOSZ országos vezetése állásfoglalást fogadott el, hogy legnagyobb vendéglátó szakmai érdekképviseletként kezdeményezi az élelmiszerekről szóló törvény módosítását.

Kezdeményezésük szerint a törvényben szereplő minőségvédelmi bírság mértéke meghatározásánál kerüljön ki a törvényből a valamennyi tétel esetében legalább 50 ezer forint minimális mérték. Az egyeztetés során az érdekképviseleti szövetség szakértői megállapították, hogy a törvény nem megfelelő értelmezése miatt ezt a bírságot olyan esetekben is kiszabták, amely a törvény szövegével nem fér össze. (Idézetük szerint: A fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese, de legalább 50 ezer forint a minőségvédelmi bírság mértéke.)

Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.

Az ellenőrzés során nem maradtak ki a Fejér megyei vállalkozások sem, ennek hatásairól lapunk hasábjain Vízi György, a KISOSZ Fejér megyei elnöke nyilatkozott. Az ellenőrzéseket követő fórumon egyetértettek a vállalkozók abban, hogy az élelmiszertörvény rendkívül szigorú passzusait enyhíteni szükséges. A KISOSZ ügyvezető elnöke, dr. Antalffy Gábor a napokban eljuttatta szerkesztőségünkbe azt a levelet, amelyet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, Gráf József miniszternek címeztek. Mint a levélben írják, az ellenőrzéseket követő fórum eredményeképpen az a megállapítás született, hogy a helyzet megváltoztatásához az érdekképviseletnek kell kezdeményezni annak a jogszabálynak a módosítását, amely a jogalkalmazóknak is kellemetlen, elfogadhatatlan mértékű bírságok kiszabására késztetik őket. Ilyen előzmények után a KISOSZ országos vezetése állásfoglalást fogadott el, hogy legnagyobb vendéglátó szakmai érdekképviseletként kezdeményezi az élelmiszerekről szóló törvény módosítását.

Kezdeményezésük szerint a törvényben szereplő minőségvédelmi bírság mértéke meghatározásánál kerüljön ki a törvényből a valamennyi tétel esetében legalább 50 ezer forint minimális mérték. Az egyeztetés során az érdekképviseleti szövetség szakértői megállapították, hogy a törvény nem megfelelő értelmezése miatt ezt a bírságot olyan esetekben is kiszabták, amely a törvény szövegével nem fér össze. (Idézetük szerint: A fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese, de legalább 50 ezer forint a minőségvédelmi bírság mértéke.)

Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.

Az ellenőrzés során nem maradtak ki a Fejér megyei vállalkozások sem, ennek hatásairól lapunk hasábjain Vízi György, a KISOSZ Fejér megyei elnöke nyilatkozott. Az ellenőrzéseket követő fórumon egyetértettek a vállalkozók abban, hogy az élelmiszertörvény rendkívül szigorú passzusait enyhíteni szükséges. A KISOSZ ügyvezető elnöke, dr. Antalffy Gábor a napokban eljuttatta szerkesztőségünkbe azt a levelet, amelyet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, Gráf József miniszternek címeztek. Mint a levélben írják, az ellenőrzéseket követő fórum eredményeképpen az a megállapítás született, hogy a helyzet megváltoztatásához az érdekképviseletnek kell kezdeményezni annak a jogszabálynak a módosítását, amely a jogalkalmazóknak is kellemetlen, elfogadhatatlan mértékű bírságok kiszabására késztetik őket. Ilyen előzmények után a KISOSZ országos vezetése állásfoglalást fogadott el, hogy legnagyobb vendéglátó szakmai érdekképviseletként kezdeményezi az élelmiszerekről szóló törvény módosítását.

Kezdeményezésük szerint a törvényben szereplő minőségvédelmi bírság mértéke meghatározásánál kerüljön ki a törvényből a valamennyi tétel esetében legalább 50 ezer forint minimális mérték. Az egyeztetés során az érdekképviseleti szövetség szakértői megállapították, hogy a törvény nem megfelelő értelmezése miatt ezt a bírságot olyan esetekben is kiszabták, amely a törvény szövegével nem fér össze. (Idézetük szerint: A fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese, de legalább 50 ezer forint a minőségvédelmi bírság mértéke.)

Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.

Kezdeményezésük szerint a törvényben szereplő minőségvédelmi bírság mértéke meghatározásánál kerüljön ki a törvényből a valamennyi tétel esetében legalább 50 ezer forint minimális mérték. Az egyeztetés során az érdekképviseleti szövetség szakértői megállapították, hogy a törvény nem megfelelő értelmezése miatt ezt a bírságot olyan esetekben is kiszabták, amely a törvény szövegével nem fér össze. (Idézetük szerint: A fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese, de legalább 50 ezer forint a minőségvédelmi bírság mértéke.)

Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.

Kezdeményezésük szerint a törvényben szereplő minőségvédelmi bírság mértéke meghatározásánál kerüljön ki a törvényből a valamennyi tétel esetében legalább 50 ezer forint minimális mérték. Az egyeztetés során az érdekképviseleti szövetség szakértői megállapították, hogy a törvény nem megfelelő értelmezése miatt ezt a bírságot olyan esetekben is kiszabták, amely a törvény szövegével nem fér össze. (Idézetük szerint: A fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese, de legalább 50 ezer forint a minőségvédelmi bírság mértéke.)

Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.

Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.

Mint a miniszternek írták: véleményük szerint a vendéglátó üzletben lefagyasztott termék jelölése semmi összefüggésben nincs a fogyasztó valósághű tájékoztatásával - hiszen a vendégek kiszolgálásakor mindenkor jó minőségű, friss étel kerül az asztalra. Kérték a minisztert a törvény módosításának előterjesztésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!