Gazdaság

2006.06.20. 22:00

Vesztegzár a Lorangernél

<b>Megakadályozták a nagyértékû gépek elszállítását - A felek szinte mindenben ellentmondanak</b>

Mórocz Zsolt

Néhány héttel ezelõtt sajtótájékoztatón jelentette be Karsai Béla, a székesfehérvári Karsai holding elnöke, hogy nagyértékû gépeket vásároltak a Loranger kft-tõl, amely nagymérvû piacvesztést szenvedett el. A Karsai holding átvett a Lorangertõl mintegy 130 dolgozót is, akik közül nyolcvanat tud alkalmazni zömüket Fehérváron, néhánynak azonban a cégcsoport új, tiszaújvárosi gyárában ajánlanak fel állást. Karsai Béla elmondta a Lorangernek járó pénz egy töredékét visszatartják az elbocsátásra kerülõ dolgozók járandóságának fedezetéül.
A történet hétfõn fordulatot vett. Nem csak a gépek elszállítását akadályozta meg a Loranger, de gátolta a még helyben levõkön a termelést is. Az üzletember szerint nem helytálló a Loranger azon állítása, miszerint nem fizették volna ki idõben az üzemcsarnok bérleti díját. Az összeget átutalták, noha a Loranger elmulasztotta idõben kiállítani a számlát. A Loranger így akarja kikényszeríteni a módosítását annak a letéti szerzõdésnek, amely értelmében 75 milliót különítettek el a vételárból az elbocsátandó dolgozók járandóságára.
Kedd délután felkerestük a Loranger kft-t is, ahol Georg Loranger távollétében Jeff Loranger, az ügyvezetõ meghatalmazottja mondta el, hogy hétfõ délután õk hívták ki a rendõrséget, amikor a kerítés átvágása révén próbálták meg a Karsai holding kamionjait kijuttatni az üzem területérõl. Jeff Loranger rövid számolás után közölte 235 milliót követelnek a Karsai holdingtól. Nem tagadták, õk rendelték el, hogy az üzem területén nem közlekedhetnek az autók. A Karsai holdingot ért kárról, és a piacvesztés lehetõségérõl úgy vélekedett, nagyon sajnálja, de a történtekért a holding csak magát okolhatja. A meghatalmazott a Loranger kft helyzetét firtató kérdésünk elõl kitért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!