Gazdaság

2006.06.14. 22:00

Sztrájk a DAM-nál

<b>Egyelõre nem sok reményt látnak rá, hogy eredményt érnek el</b>

Mórocz Zsolt

Kedden délután két órakor kezdõdött a diósgyõri kohászok harminckét órásra tervezett sztrájkja, leállt az acélmû, nem termelt a hengermû. A délutáni mûszakváltásnál már nem vették fel a munkát a DAM 2004 Kft. dolgozói. Ágotai József, a vasasszakszervezet helyi vezetõje kérdésünkre elmondta, hogy azért ilyen idõtartamúra tervezték a sztrájkot, hogy mind a négy mûszak részt vehessen a munkabeszüntetésben. Természetesen a sztrájkolók bent töltik a mûszakot a gyárban, munkahelyükön, azonban csak azok dolgoznak, akiknek munkájára - a munkáltatóval egyeztetett módon - szükség van a minimális ellátás biztosításához.
A sztrájkhoz gyakorlatilag minden munkavállaló csatlakozott. Az ismert miskolci vízfertõzés miatt sokan vannak betegszabadságon. A többiek közül azonban mindössze nyolc-tízen vannak, akik nem csatlakoztak a munkabeszüntetéshez a mintegy kilencszázhetven fõt foglalkoztató gyárban, hétszázan dolgoznak négymûszakos munkarendben. Így a törvény által elõírt, a munkáltató által elvárt elégséges szolgáltatáshoz is a csatlakozottak közül jelöltek ki dolgozókat.
A szakszervezeti vezetõ lapunknak elmondta, hogy a sztrájk idején rákérdeztek az ügyvezetõ igazgatónál folytatódhatnak-e az egyeztetések a béremeléssel kapcsolatban. Erre Melles András nemmel válaszolt, mivel nem kapott új felhatalmazást a tulajdonosoktól. (Az ügyvezetõt tegnap nem sikerült elérnünk telefonon.) Mint korábban, a május 11-i kétórás figyelmeztetõ sztrájk során beszámoltunk róla, a bruttó átlagkereset a gyárban 127 ezer forint mûszakpótlékokkal, kiegészítõkkel. Ez a munkavállalók szerint pótlékok nélkül alig haladja meg a minimálbért, így nem igazán kell félteniük munkahelyüket, ezt a bért máshol is meg tudják keresni. A bértárgyalások megkezdésekor 10-15 ezer forintos átlagos béremelést kértek a munkáltatótól, aki azonban egyáltalán nem hajlandó bérfejlesztést végrehajtani. Ágotai József szerint a vita, mely március óta tart, valójában a cég kiadásainak 0,3 százalékáról szól, hiszen a teljes bérköltség is mindössze tíz százalékát teszi ki a költsgeknek. Így a szakszervezeti elnök megítélése szerint nem gazdasági szükségszerûség áll a bérfejlesztés megtagadása mögött, hanem a munkáltató erõdemonstrációja.Fotó Lázár Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!