Gazdaság

2012.01.02. 10:34

16 éves csúcson a magyar államadósság

Még az előzetesen közöltnél is kissé nagyobb, 82,6 százalékos GDP-arányos adósságrátáról számol be a Magyar Nemzeti Bank hétfőn megjelent pénzügyi számlák statisztikája. Ennél magasabban utoljára 1995-ben járt a mutató, amelyet most a forint gyengülése húzott fel - figyelmeztet a portfolio.hu.

duol.hu

A második negyedév végén még "csak" 76,7 százalékos volt az adósságráta, vagyis három hónap alatt csaknem 6 százalékpontos volt az emelkedés.

A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben - a nyugdíjvagyon hatásával korrigálva- a GDP 4,1 százalékát érte el. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 4 százaléka volt az elmúlt egy évben - szintén kiszűrve a nyugdíjvagyon államosítását - írja a Portfolio.

Az állami gazdálkodással kapcsolatban figyelemre intő, hogy az utolsó negyedév szezonálisan igazított GDP-arányos finanszírozási igénye 5 százalék volt. Bár ez az az adat eléggé bizonytalan tud lenni, azért összességében mégis nagyobb költekezést sugall.

A gyenge forint nem csak az államot, a lakosságot is nyomja. A tavalyi harmadik negyedévben a hitelállomány 606 milliárd forinttal emelkedett annak hatására, hogy a devizahiteleken jelentős átértékelődési hatás keletkezett. Az időszak végén 11 266 milliárd forint volt a háztartások kötelezettsége, ez minden idők második legnagyobb értéke, ami azok után, hogy a háztartások három éve nettó hitelvisszafizetők, meglehetősen kiábrándító.

A hiteltranzakciókban egyébként megállt a korábbi negyedévek trendje. A devizahitelek esetében 160 milliárd forint alatt volt a nettó visszafizetés (ez persze gyakorlatilag bruttó is, hiszen hitelfelvétel nincs), a megelőző egy évben ennél valamivel magasabb volt ez az összeg. A teljes hitelvisszafizető pozíció azonban így is tovább erősödött, ugyanis a forinthitel-tranzakciókban mutatkozó éledezés a július-szeptemberben nem folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!