MUNKAÜGYEK

2018.02.24. 12:00

Az idei esztendő nagy kihívása a munkaerő, a dolgozók megtartása

A stressz a mai modern társadalomban az élet minden területén állandóan jelen van, így a munkahelyeken is.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint a magyar munkavállalók nagy része minden nap ki van téve a munkahelyi stressznek. Azon túl, hogy ez hosszú távon káros az egészségre, nagymértékben rombolja a motiváltságot, és gyorsan kiégéshez vezet.

Már régen nem úgy állnak a munkavállalók a munkáltatóhoz és a munkához, mint régen, amikor egy ember akár az egész életét egy munkahelyen töltötte. Egy emberöltővel korábban talán még kellemetlen is volt, ha valakiről kiderült, 5-7 évente másik munkahelye van. Ma pszichológusok már kifejezetten ajánlják, hogy ennyi időnként váltsunk, de ha tudunk, ne csak munkahelyet, de akár foglalkozást is. De térjünk vissza az eredeti témához: mitől égnek ki a magyarok leginkább a munkahelyükön, mi okozza számukra a legnagyobb stresszt?

Túl sokat dolgozunk

A legnagyobb hazai állásportál felmérésében a kérdőívet kitöltők több mint kétharmada 40 év alatti városlakó volt, akiknek több mint fele 8 órás munkakörben dolgozik. 84 százalékuk alkalmazottként és 89 százalékuk minden nap a munkahelyéről dolgozva végzi a munkáját. Figyelemfelkeltő, hogy munkakörtől és beosztástól függetlenül a válaszadók 59 százaléka 8-10 óránál is többet dolgozik naponta, míg 9 százalék szerint 11 óránál is többet tölt munkával. Egyszóval: úgy érezzük, túl sokat dolgozunk.

Fontos a visszajelzés

A válaszadók 24 százaléka számára a legfájóbb pont, hogy a munkahelyen nem kapnak visszajelzést a felettesüktől. Érdekes módon azonban ennek ellentéte is okozhat stresszhelyzetet. A legtöbb, főleg multinacionális nagy cégnél manapság akár többször is értékelik a munkavállalók munkáját egy évben. Van olyan nagy cég, ahol az értékelésnek van anyagi következménye is – például éves fizetésemelés -, és mivel az értékelésben a teljesítmény mellett emberi tényezők is szerepet kapnak, így a dolgozónak van aggodalomra oka. Ezzel el is jutottunk a következő faktorhoz, a főnök személyéhez.

A munkahelyi vezető

A felmérésben résztvevők 70 százaléka szerint felettese hatékony segítséget nyújt, ha megakad a munkavégzésben, és törődik beosztottjaival. A nagy többség úgy érzi, hogy partnerként kezeli a felettese, és hatékonyan szervezi meg

a hozzá tartozó terület munkáját. Mindazonáltal, ha a főnökkel nem jó a viszony, az könnyen szakításhoz vezethet. Személyügyisek többsége szerint az ember nem egy céget hagy ott, hanem a főnökét.

Munkakör, feladatok

Azt is megkérdezték a felmérésben, hogy a résztvevők mit gondolnak a rájuk bízott feladatokról, az általuk betöltött munkakörről. Egy-egy feladatot 20 százalék talált frusztrálónak, míg 17 százalék gyakran érzi úgy, hogy a kollégái félreértik vagy alulértékelik, 12 százalékot pedig az aggasztja, hogy munkahelyi problémáival nincs kihez fordulnia, vagy nincs ideje és lehetősége minőségi munkát végezni. Az időhiány komoly frusztráló tényező.

A munkakörnyezet

A következő nagy kérdés a munkakörnyezet. Ezen a téren a munkaadóknak, úgy tűnik, bőven van még mit javítani, mert a kérdőívet kitöltők csupán negyede dolgozik nem zajos, 30 százalék világos, 22 százalék pedig jól szellőző munkahelyen. A dolgozók számára ingyenesen fogyasztható ásványvíz 35 százalék számára elérhető, míg teát, kávét a munkahelyek 27 százaléka biztosít.

Bér és juttatások

A juttatási csomagok terén sem nagyvonalúak a cégek, mivel a megkérdezettek 42 százaléka állítja, hogy semmilyen béren kívüli juttatást nem kap a munkahelyén. Azoknál a cégeknél, ahol adnak béren kívüli juttatásokat, a legjellemzőbb az éves orvosi vizsgálat finanszírozása, az Erzsébet-utalvány, a SZÉP-kártya, valamint az utazási és étkezési hozzájárulás. Erről korábban már írtunk a Hírlap hasábjain.

A HR-vezetők szakmai portálja szerint a hogyan lehet megtartani a dolgozókat kérdésre a válasz: fizess versenyképes bért és figyelj oda a munkatársaidra! E szerint a portál szerint 2018 legnagyobb kihívása a munkaerő megtartása lesz, és ebben bizony fontos szerepet játszik a még mindig alacsonynak mondható jövedelmek emelése és a béren kívüli juttatások biztosítása, illetve a választék szélesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!