Foci

2016.03.26. 18:58

Magyarország-Horvátország: Előre mutató döntetlen

Budapest - Nyolcvan nappal a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság rajtja előtt valódi felkészülési mérkőzést vívott a magyar válogatott.

Ferencz Balázs

A ferencvárosi Groupama Aréna körül ismét izzott a futball-láz. Hosszú évtizedek után a magyar labdarúgó-válogatott végre nem csupán barátságos mérkőzéséket vív a nagy tornák előtt, hanem valóban a felkészülést szolgálják a tét nélküli összecsapások. Nem is akármilyen ellenfelekkel szemben tesztelhet a nemzeti együttes a nyári kontinensviadal előtt. Óriási volt a nyüzsgés, a magyar-horvát meccsre igyekvők megtöltötték a stadiont.

A horvátok több klasszis futballistát is nélkülözni voltak kénytelenek sérülés miatt, de így is akadt sztárjátékos a gyepen. A Juventus támadója, Mario Mandzukic volt a horvátok előretolt éke, a Real Madrid középpályása, Luka Modric pedig inkább visszahúzódva, a védősor előtt tette a dolgát. Világsztárok ide vagy oda, az első húsz percben mégis inkább a magyarok voltak aktívabbak. Az első tíz perc gyömöszölése után Modric fejéről került a labda Dzsudzsák elé, aki középre, a hosszú sarok elé tekerte a labdát, Vrsaljko röptében tisztázott szögletre Németh Krisztián elől. A vendégek hátsó alakzatában Vrsaljko volt egyébként a legsebezhetőbb pont, de a kissé pontatlanul futballozó Storck-csapat nem tudta ezt kihasználni. 25 percnyi játék után kezdett veszélyesebben futballozni a horvát együttes, egy-egy ritmusváltás elég volt számukra, hogy a kapu közelébe érjenek. A 27. percben Guzmics szabadított fel röviden, Antolic kezelte le a labdát, majd 20 méterről célba vette a jobb sarkot, Dibusz odaért. Két perccel később már a magyar kapus is tehetetlen volt. Könnyedén jutottak el a magyar kapuig a kockáscímeresek, Pericic balról remekül centerezett középre, Mandzukic Kurhutot és Langot is megelőzte, s négy méterről lőtt a kapuba, 0-1. A vendégek vezető találata után aztán a magyar csapat riogatott. Dzsudzsák például  22 méterről ballal alig lőtt laposan a bal kapufa mellé. A szünet előtt Dzsudzsák sarokkal tolta tovább a labdát Kleinheislernek, aki 27 méterről jobbal kapura tekerte azt, Kalinic a bal alsó előtt vetődve mentett szögletre.


A szünetben Bernd Storck négy helyen is változtatott, de hiába érkezett Szalai Ádám, vagy éppen a lengyel bajnokságban gólparádét rendező Nikolics Nemanja, nem lett acélosabb a válogatott támadójátéka. A horvátok sem villantottak, így főként a küzdelem dominált a második félidőben, mígnem a 77. percben a frissen beállt Dario Srna 16 és fél méterről célozhatott szabadrúgásból a magyar kapura, s csupán centiket tévedett. A 79. minutumban egy mértani pontosságú lövés már robbantotta az arénát: Dzsudzsák Balázs harcolt ki egy szabadrúgást a kaputól 20 méterre, és a sértett mesterien lőtt a sorfal fölött a bal sarokba, 1-1. A találkozó zárásaként Luka Modric ballal lőtt a bal alsó sarokra, de Bogdán biztos kézzel fogta a labdát. Az 1-1-es döntetlen kétségkívül jól szolgálta a felkészülést, s a magyarok számára hízelgőbb a végeredmény.

Magyarország – Horvátország 1-1 (0-1)

Budapest, Groupama Aréna, 20.300 néző

Vezette: Prihoda (Kotik, Nadvornik) – csehek

Magyarország: Dibusz (Bogdán, a szünetben) – Fiola, Guzmics, Lang, Korhut – Nagy Á. (Elek, a szünetben), Gera – Németh K. (Nikolics, a szünetben), Kleinheisler (Böde, 80.), Dzsudzsák (Stieber, 81.) – Priskin (Szalai, a szünetben). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Horvátország: L. Kalinic – Corluka, Vida, Schildenfeld, Vrsaljko – Modric – Brozovic, Antolic, Kovacic (Srna, 76.), Perisic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Ante Cacic.

Gól: Dzsudzsák (79.) illetve Mandzukic (29.)

Sárga lap: Szalai (81.), Korhut (89.) illetve (Corluka (45+1.), Vida (49.), Pericic (63.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!