Foci

2009.12.03. 12:50

Foci-vb 2010 - Az M1 élőben közvetíti a pénteki sorsolást

Pénteken, magyar idő szerint 18 órakor kezdődik Fokvárosban a jövő évi, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság sorsolása, amelyen eldől, az egyes csapatoknak kik lesznek az ellenfelei a torna csoportszakasza során.

MTI

A 32 válogatottat már szerdán négy részre osztották, az első "kalapban" a nyolc kiemelt - a házigazda jogán a Dél-afrikai Köztársaság, valamint Argentína, Brazília, Anglia, Németország, a címvédő Olaszország, illetve Hollandia és Spanyolország - kapott helyet. Egyelőre annyi biztos, hogy a hazaiak az A jelű négyes első helyére kerülnek - s ők játsszák a június 11-i, johannesburgi nyitómeccset -, a többieket a B-H csoport első pozíciójába sorsolják.
   
A folytatásban a második "kalapból" húzzák ki a résztvevőket, mindenféle megkötés nélkül. Itt Ausztrália, Japán, a Koreai NDK, a Koreai Köztársaság, Honduras, Mexikó, az Egyesült Államok és Új-Zéland válogatottja található.
   
A harmadik nyolcas sorsolása már valamivel komplikáltabbnak ígérkezik, ugyanis az afrikai csapatok - Algéria, Kamerun, Ghána, Elefántcsontpart és Nigéria - nem kerülhetnek a Dél-Afrika fémjelezte A csoportba, a dél-amerikaiak - Chile, Paraguay, Uruguay - pedig Brazíliához vagy Argentínához.
   
A sorsolás negyedik szakasza során a maradék nyolc európai válogatottat - Dániát, Franciaországot, Görögországot, Portugáliát, Szerbiát, Szlovákiát, Szlovéniát és Svájcot - helyezik el valamelyik négyesbe, itt szintén nincs területi vagy más alapú megkötés.
   
Azt is sorsolással döntik el, hogy a csoportokon belül melyik együttes lesz a 2., 3. és 4. számú, azaz milyen sorrendben találkoznak majd egymással a leendő ellenfelek.

A 90 perces show előtt óriási a várakozás nemcsak a helyszínen, hanem világszerte.
   
A sorsolás számokban:

- összesen 3254-en vettek részt a közel egy évig tartó előkészületekben
- egyedül az afrikai ihletésű színpadhoz 950 négyzetméternyi faanyagot használtak fel
- a műsorban 80 művész tűnik fel hosszabb-rövidebb időre
- a helyszínen 2000-en követhetik az eseményt
- a média részéről 1700-an akkreditáltatták magukat
- becslések szerint a tv-képernyők előtt világszerte 200 országban mintegy 200 millió néző követi majd a sorsolást (az m1 is élőben közvetít)
 

Nézze meg a vb hivatalos focilabdáját, katt ide!

 Forrás: MTI/dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!