Foci

2014.10.28. 19:45

Fehéroroszág ellen szerdán Dunaújvárosban játszik a futsalválogatott

Dunaújváros - Szerdán 18 órakor Dunaújvárosban lép pályára felkészülési meccsen a magyar futsalválogatott, az ellenfél Fehéroroszország lesz.

Gallai Péter

Az ingyenesen megtekinthető összecsapás előtt Fehér Zsolttal, a nemzeti együttes pályaedzőjével beszélgettünk, aki elmondta, hogy a jövő márciusi Európa-bajnoki selejtezőre készülő együttes a két fehérorosz meccs után novemberben Ciprussal találkozik kétszer, decemberben szintén két találkozót vívnak, majd márciusban közel húsz napot lesz együtt a társaság, amelynek végeztével utaznak ki a selejtezőre Macedóniába. Itt a házigazdákon kívül a spanyolok és egy előselejtezős gárda lesz az ellenfelük.

- Utóbbi valószínűleg a szlovák, a szlovén, vagy a görög együttes lehet. A realitással tisztában vagyunk, azaz a spanyolok toronymagas esélyesei a csoportnak, de ha egy jó napot kifogunk akár jó eredményt is elérhetünk ellenünk. Úgy gondolom, és egyben cél is, hogy a második helyet mindenképpen szerezzük meg, ami nem lesz könnyű. A fehéroroszok egyébként hasonló játékerőt képviselnek, mint a macedónok. Sajnos a mai meccsen Magyarország legjobb centere, Dróth Zoltán sérülés miatt nem szerepelhet, de a selejtezőre felépül.

Fehér Zsolt a válogatott pályaedzője és az U19-es csapat trénere

Amióta több mint egy éve a spanyol szövetségi kapitány, Sito Rivera összerakta az új szakmai stábot, utána kezdődött el azon játékosok kiválasztása, akikkel el tudják érni a célt: az Európa-bajnokságra való kijutást: - Tizenhatos bő kerettel dolgozunk, a sérültek helyére most is olyan játékosokat hívtunk be, akik már voltak nálunk a keretben és tudják, ismerik a válogatott filozófiáját.

A nagypálya mellett futsalban is a világ élvonalába tartozik a spanyol, ezért megkérdeztük Fehér Zsolttól, a szintén komoly névnek számító szövetségi kapitány miként látja a magyar szakág helyzetét. Sito Rivera ugyanis 1987 óra edzősködik, öt különböző országban dolgozott eddig. Kétszer megnyerte a katalán kupát, volt japán kupagyőztes, UEFA negyeddöntős csapataival, de a román válogatottat Európa-bajnoki negyeddöntőbe vezette. 2010-ben a világválogatott edzőjeként két magyar játékost Balázs Zoltánt és Lódi Tamást is meghívott a legjobbak közé.

- Rivera mester szerint nem vagyunk lemaradva az európai élmezőnytől. Pont a minap volt egy összetartásunk a tizenkilenc évesekkel, s ekkor elmondta, hogy a barcelonai ahol szintén dolgozik és a napokban veheti át a Katalónia legjobb edzője elismerést U19-es, valamint a Katalán válogatott semmivel sem jobb, mint a magyar. Mégis a világ élmezőnyéhez tartoznak, a miértról pont a hétfői videózáson is beszéltünk. Edzés mentalitásban és hozzáállásban van különbség, mert tehetségben nem tartanak előrébb. Sokkal kisebb a különbség közöttünk, mint a nagypályán. A legfrissebb világranglista alapján mi a tizenkettedik helyen állunk, ami szerintem nagyon szép dolog. Amennyiben megcsípjük az Eb részvételt, akkor az első tízbe is be tudnánk kerülni.

A szakember az említett korosztályos válogatott vezetője is, amelynek legutóbbi összetartásán a Dunaferr DF Renalpin FC-t is képviselte egy játékos, a másik sérülés miatt nem tudott eljönni.

- Jó úton jár a Dunaújváros futsal, de minden olyan műhely munkáját nyomon követem ahol komoly szakmai munka zajlik. Bízom benne, hogy innen is kikerülnek majd olyan tehetségek, akik a felnőtt válogatottban is bizonyíthatnak később. Bár már ezen a téren is szóba került a Dunaferr DF Renalpin több futsalosok, de mivel mi elég profi módon gondolkodunk, ezért Rivera mester úgy válogat, hogy azokra számít, akik csak futsalt játszanak. A dunaújvárosiaknak még sokkal kevesebb futsal edzése van, mint amennyi kellene és sok olyan nagypályás

Címkék#futsal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!