Foci

2012.06.15. 20:08

Eb: Az égi háború megszakította a meccset

Donyeck – A svédek elleni győzelemtől felvértezett ukránok a franciákkal csaptak össze a D-csoportban. A meccs az 5. percben félbeszakadt, majd végül késő este fejeződött be.

Matók János

Alig kezdődött el Donyeckben a mérkőzés, a holland játékvezető, Kuipers máris félbeszakította a játékot. Joggal tette, hiszen a sűrű villámlás közepette, szinte özönvízszerű eső zúdult a Donbasz Aréna gyepére. Nem volt véletlen Kuipers óvatossága, hiszen hazája, Hollandia területének több mint a fele a tengeszint alatt fekszik, így a mélyföldnek (nederland) nevezett országban a víz, a vihar többször is alapos pusztítást végzett.

Szóval, szakadt az eső az Európa-bajnokság legkeletibb helyszínén, Donyeckben, oly mértékben, hogy a szervezők az öltözőbe vonulást követően, hamarosan közölték is a két csapattal, hogy 19 óráig biztos, hogy a négy fal között kell várniuk. Ennél rosszabb egy sportolót nem is érhet, hiszen a kezdésre az adrenalin szint már kellő magasságba szökkent, amit az égi zuhany most azonnal lehűtött.



Abban a 4 és fél percben egyébként is meggyűlt a bajuk a labdával a játékosoknak, például a francia kapusnak, Hugo Llorisnak, aki a csúszós gyepen csak nagy nehezen tudta Sevcsenko elől menteni Mexes hazaadását. Lehet, a gallok portása már akkor azért imádkozott, hogy Kuipers emelje a szájához a sípot. Aki így tett. Az a világ legtermészetesebb dolga, hogy a szabályok már körültekintően védik a játékosokat, így a villámlás tekintetében is. Ezt mi, magyarok a saját példáinkból tudhatjuk: 1968-ban Kiss László, a Budafok játékosa, 1970-ben Szucsányi András, az MTK futballistája hunyt el villámcsapás következtében a pályán. De sajnálatos nemzetközi példával is szolgálhatunk: 1984-ben Erik Jongbloed, a holland DWS Amsterdam kapusa, amíg 2002-ben Hernán Gaviria és Giovanni Córdoba kolumbiai labdarúgók estek áldozatául az égi jelenségnek.

Visszatérve az ukrán– francia meccsre, az UEFA mindenhatói a vihar elvonulta után szemrevételezték a gyepet, majd engedélyt adtak a játék folytatására. Hiszen az Eb-n mérkőzés nem maradhat el, terminus hiányában más napra nem tehetik át.


A spanyolok barcelonai „modellje”

A C-csoportban csütörtökön lapzártánk után fejeződött be a Spanyolország–Írország találkozó, amelyen a hispánok Torres 2, David Silva és Fabregas góljaival 4-0-ra győztek. Aki látta a mérkőzést, az minden bizonnyal egyetért a megállapítással: a spanyol válogatott szinte egy az egyben a Barcelona játékstílusát, taktikáját alkalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!