Foci

2012.06.08. 05:17

EB 2012: A nagyok árnyékában

Érdeklődéssel várja a kontinens futballjának legnagyobb ünnepét válogatottunk szakvezetője, Egervári Sándor. A tréner szerint a spanyolok, a németek és a hollandok kiemelkednek a mezőnyből.

Horog László

- Együttese legyőzte az Eb-szereplő cseheket, majd döntetlent ért el az írek ellen. Mit gondol, a két rivális meddig jut a kontinenstornán?
 
- Már azt is bravúrként könyvelte el mindenki a két országban, hogy kijutottak az Eb-re. Ha a csoportból tovább-lépnek, hatalmas dolgot hajtanak végre. Nem gondolom, hogy a végelszámolásnál labdába rúgnak, a torna utolsó szakaszában jóval erősebb együttesek csatáznak majd. Meggyőződésem, a tornagyőzelemre három csapat pályázik komoly eséllyel: a spanyol, a német és a holland. Ezek a gárdák kiugróan erősek. A spanyolok nyerték a 2008-as Eb-t és a 2010-es vb-t, nagyszerű futballal, s gond nélkül vették a legutóbbi akadályokat, a legütőképesebb gárdával ezúttal is ők rendelkeznek. De szorosan követik őket a rendkívül szervezett németek, akik mindig ott vannak legalább az elődöntőben, valamint a hollandok, akikkel - pechünkre - megint azonos csoportban szerepeltünk a következő kvalifikáció során, a vb-selejtezőkön is találkozunk. Meglepődnék, ha nem e három alakulat közül kettő vívná a kijevi finálét.
 
- Jól ismeri a nemzetközi mezőnyt, a nagyokat és a kicsiket is. Melyik gárda lehet a torna meglepetéscsapata?
 
- A horvátokat képesnek tartom arra, hogy a már említett trió mellett elődöntőt vívjanak. Két héttel ezelőtt láttam őket Pulában, 3-1-re verték az észteket, akikkel azonos csoportban szerepelünk majd a világbajnoki selejtezőkön. A déli szomszédok nagyon erősek, egységesek, ráadásul nincs rajtuk teher, a nemzetközi média nem foglalkozik velük, nem tesz felesleges terhet rájuk. Edzőjük, az egykori kiváló futballista, Slaven Bilic nagyon érti a szakmát.


 
- Mit gondol, valamelyik tréner előáll valami forradalmi újítással?
 
- Nem tartom valószínűnek, vélhetően azokat a játékrendszereket alkalmazzák, amelyek a selejtezők során már működtek, a bevált elemeket igyekeznek csiszolni. A közönség minél nívósabb ki-szolgálása, a támadó futball dominál ezúttal is, a nemzetközi foci jó irányba halad. A legtöbb együttesnél ugyanis technikás, univerzális labdarúgók jutnak szóhoz, akik kis túlzással bármely poszton bevethetőek, megnyerik a párharcokat és nem vesztenek labdát. A szélsőhátvéd és a belső, védekező középpályás poszt a kulcskérdés, ott dőlnek el az igazán fontos dolgok, az itt szereplő játékosok tesznek hozzá legtöbbet csapatuk játékához, eredményességéhez.

- Akad kedvenc játékosa?
 
- A spanyol irányító, Xavi Hernandez. Rendkívüli a játékintelligenciája, a szervezőkészsége, s nincsenek sztárallűrjei. Igazi vezéregyéniség.


 

A HOLLANDOK A CÉLKERESZTBEN

 Egervári Sándor imponáló mérleggel rendelkezik kapitányként: 20 meccs, 12 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség. Az Eb-n az Oranje játékát kíséri kitüntetett figyelemmel, a viadalon két összecsapást tekint meg a helyszínen, a HollandiaDánia derbit, valamint a finálét. Kollégái is utaznak: Csábi József a tulipánosok másik két csoportmeccsét követi figyelemmel a helyszínen, Kenyeres Imre pedig a két negyeddöntőt. Vélhetően ezek egyikén érdekelt lesz a Bert van Marwijk dirigálta, narancsos együttes.


Cikkeink az EB-ről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!