Nagy meglepetése kiestek Lukakuék

2022.12.01. 18:42

Belgium nem bírt a horvát csapattal

A katari labdarúgó-világbajnokság F csoportjának rangadóján Horvátország gól nélküli döntetlent játszott a belga válogatottal, amely hatalmas meglepetésre kiesett.

Bacskai János, Cselőtei Márk

Lukaku hagyta ki a meccs legnagyobb helyzetét

Fotó: Getty Images

HORVÁTORSZÁG–BELGIUM 0–0 (0–0) 
Katar, al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 43 984 néző. Vezette: A. Taylor (angol)
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic (Majer, 90+2.) – Kramaric (Pasalic, 64.), Livaja (Petkovic, 64.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Belgium: Courtois – Dendoncker (Tielemans, 72.), Alderweireld, Vertonghen – Meunier (E. Hazard, 87.), Witsel, De Bruyne, Castagne – Trossard (T. Hazard, 59.), Carrasco (Doku, 72.) – Mertens (Lukaku, a szünetben). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

A legutóbbi világbajnokság ezüstérmese és bronzérmese csapott össze egymással az F jelű kvartett harmadik körének rangadóján. A csoportkör előtt a legtöbben úgy sejtették, ez a meccs már csak a csoportelsőségről dönt majd, de Marokkó parádés szereplése miatt nem erről, a továbbjutásról volt szó. A horvátok gyenge kezdés után a második meccsüket már simán megnyerték, míg a belgák két pocsék mérkőzésük ellenére is gyűjtöttek három pontot, de itt mindenképpen győzelemre volt szükségük.

Ennek ellenére már tíz másodperc után kis híján hátrányba kerültek a belgák, majd Luka Modric révén az 5. percben ismét veszélyeztettek a horvátok. Belgium ezt követően kezdte összekapni magát, s a következő negyedórát megnyomta, de Mertens jócskán fölé lőtt ziccerén kívül nem jutott sokra, a félidő vége pedig ismét a horvátoké volt. Modricék egyébiránt büntetőhöz is juthattak volna az első játékrész elején, de azt egy nem sokon múló les miatt visszavonta Anthony Taylor játékvezető (a mérkőzésen egyébként a nagykárolyi Kovács István volt a negyedik játékvezető).

A szünetben beállt a belgáknál Romelu Lukaku, aki egyből helyzettel nyitott, majd szűk négy perc múlva Mateo Kovacic veszélyeztetett közelről a túloldalon – már ekkor úgy tűnt, legalább kétszer jobb félidőnk lesz, mint az első volt. A horvátok ekkor megérezték a „vérszagot”, felpörgették a tempót, s sorra dolgozták ki a minőségi lövőhelyzeteket – Courtois Modric és Kovacic lövéseinél is nagyot védett.

Ekkor jöhetett volna a fordulat a meccsben, ugyanis Kevin De Bruyne zseniális passza után Yannick Carrasco került jó helyzetbe, de a kapusba lőtt, onnan pedig Romelu Lukaku elé pattant a labda, aki jó helyzetben csak a kapufát találta el. Az Inter sztárja két perccel később fejjel juttathatta volna előnyhöz a belgákat, de ezt a lehetőségét is kihagyta.

Az adok-kapok ezt követően is folytatódott, mindkét csapat hatalmas helyzeteket, lehetőségeket puskázott el, miközben Marokkó 2–1-re vezetett Kanada ellen, így a belgáknak egyértelműen a győzelem kellett a továbbjutáshoz – a csoportelsőséghez a horvátoknak is, viszont a vereség már a kiesést jelentette volna…

Az utolsó percekben így természetesen belga fölényt láthattunk, majd a 90. percben jött a meccs legnagyobb ziccere, ami nem meglepő módon Lukaku előtt adódott, de ő a kapu torkából, mellel nem tudott a kapuba továbbítani… Belgium így 4 ponttal kiesett az F-csoportból. Horvátország csoportmásodikként jutott tovább, ellenfele az E-csoport győztese lesz.

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei:   

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022   

Tippeljen ön is:   

https://www.duol.hu/foci-vb-2022/2022/11/ki-nyeri-a-katari-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagot-szavazzon   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!