Marokkó nehéz falat

2022.12.06. 12:30

A portugálok majdnem a legjobb csapattal állnak ki

A szakértők által a továbbjutásra esélyesebbnek tartott portugál labdarúgó-válogatott majdnem a legerősebb összeállításában futhat ki a Luszail Stadion gyepére kedden este Svájc ellen, a katari labdarúgó-világbajnokság utolsó nyolcaddöntős összecsapására.

MTI

Fernando Santos (b) csapatában a védelem közepén ismét Pepe (j) juthat főszerephez Fotó: MTI

Fotó: José Sena Goulao

Fernando Santosnak, a portugálok szövetségi kapitányának várhatóan csak a védelemben kell nélkülöznie két fontos játékost. A belső védő Pereira ugyanis még nem épült fel teljesen hármas bordatöréséből, de a torna későbbi szakaszában már segítheti majd a társakat, ha kiharcolják a továbbjutást. 
A védelem közepén így ismét a 39 éves Pepe juthat főszerephez, mellette pedig Rúben Dias kezdhet a svájciak ellen, és az ő feladatuk lesz majd semlegesíteni az eddig kétgólos Embolót, az ellenfél legveszélyesebb játékosát. Az ötszörös aranylabdás csapatkapitány, Cristiano Ronaldo újra megpróbálhatja utolérni a portugál válogatott örökranglistáján a legendás Eusebiót a vb-ken szerzett gólok tekintetében, aki eggyel még megelőzi utódját. 

Sokba kerülhet

Akár 15 meccses eltiltást is kaphat José Giménez uruguayi védő, mert lekönyökölte a FIFA egyik tisztviselőjét a Ghána elleni találkozó után. A pénteki meccs után Cavani és Gimenez kérdőre vonta a bírót egy vélt büntető miatt, ezért mindketten sárgát kaptak. A tumultusban Giménez hátulról ütötte meg az egyik verseny­igazgatót, ezért – az insidethegames.biz honlap szerint – igen súlyos eltiltást is kaphat. 

A svájciaknál Xherdan Shaqiri írhat sporttörténelmet, ha sikerül gólt szereznie Portugália ellen, azzal ugyanis utolérné a svájci örökranglistán Sepp Huegit, aki az 1954-es tornán hatszor talált az ellenfelek kapujába. Shaqiri a szerbeknek lőtt csoportkörös góljával már így is rekorder, 2014 és 2018 után ugyanis harmadik vb-jén volt eredményes, ehhez hasonlóra svájci futballista korábban nem volt képes. 

Nehéz mérkőzésre számíthat az első keddi nyolcaddöntős összecsapásán a spanyol válogatott, amely az F csoportot meglepetésre megnyerő Marokkóval találkozik al-Rajjanban 16 órakor. Papíron a Luis Enrique szövetségi kapitány által irányított európai együttes az esélyes a legjobb nyolc közé kerülésre, az afrikai rivális azonban a csoportkörben „totógyilkos” meccseken előbb gól nélküli döntetlent játszott az előző vb-n ezüst­érmes horvátokkal, majd a katari torna egyik legnagyobb meglepetést okozva 2–0-ra verte a 2018-ban bronz­érmes belga csapatot. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!