Elképesztő izgalmak

2022.12.20. 08:30

A finálé mindent vitt

Gróf András

Lionel Messi argentin csapatkapitány felmutatja a FIFA-világkupát, a vb trófeáját, miután csapata 4-2-re gyõzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntõjében játszott Argentína-Franciaország mérkõzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Vasárnap befejeződött a labdarúgó-világbajnokság, amit Gianni Infantino FIFA-elnök minden idők legjobb vb-jének nevezett. Ez a megállapítás ugyan barokkos túlzás, de az biztos, több szempontból is emlékezetes tornán vagyunk túl. Előzetesen talán senki nem gondolt arra, hogy Németország és Belgium a csoportból sem jut tovább. Arra is kevesen fogadtak volna nagyobb tétben, hogy a vb-történelem során Marokkó révén először jut be afrikai válogatott az elődöntőbe. Szomorú volt látni Cristiano Ronaldo dicstelen búcsúját is. 
A finálé azonban olyan volt, mint a piros ász, azaz mindent vitt. Egyik csapat döntőbe kerülése sem számított meglepetésnek, hiszen a címvédő és a Copa America győztese találkozott egymással. Összességében Argentína elképesztő fordulatok után tizenegyespárbajban győzte le Franciaországot. Igen ám, de sokáig tulajdonképpen egy csapat volt a pályán. Igaz, az argentinok egy erősen „véleményes” büntetővel szerezték meg a vezetést, de a második találatuk parádés támadás végén született. Ekkor úgy tűnt, eldőlt minden, de ez talán túlságosan megnyugtatta a dél-amerikaiakat, akik fejben talán már a díjátadásra gondoltak. A hajrában azonban a franciák Mbappé mindössze kilencvenhét másodperc alatt szerzett két góljával visszajöttek a meccsbe, majd a hosszabbításban is tudtak egyenlíteni Messi második gólja után. Ezzel a PSG csatára a vb-döntők történetének második olyan játékosa lett, aki három gólt szerzett, de a francia válogatottnak ez sem volt elég a sikerhez. A tizenegyesekre maradt a döntés, amiben Lionel Scaloni csapata jobb volt. Argentína történelme harmadik világbajnoki címét szerezte meg, a csapat kapitánya, Lionel Messi pedig végre a csúcsra ért. A finálét követő látványos eredményhirdetésbe azonban „belepiszkított” Emiliano Martínez, akit a vb legjobb kapusának választottak. A hálóőr az aranyból készült kapuskesztyűt ábrázoló díjjal ugyanis nehezen félreértelmezhető obszcén mozdulatokat tett. 

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei:    

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022    

Tippeljen ön is:    

https://www.duol.hu/foci-vb-2022/2022/11/ki-nyeri-a-katari-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagot-szavazzon    


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!