Tiltakozás

2022.11.21. 16:55

Az Irániak nem énekelték a himnuszt, megszakították a tévéadást

Az iráni televízió megszakította közvetítését az Anglia-Irán világbajnoki labdarúgó-mérkőzésről, mert az iráni játékosok nem énekelték országuk himnuszát.

MTI

A nők szabadságjogait hirdetik iráni szurkolók, mielőtt megkezdődik az Anglia-Irán mérkőzés a katari labdarúgó-világbajnokság első fordulójában, a B csoportban az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 21-én.

Fotó: MTI

Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki. Sok szurkoló fütyült az iráni himnusz alatt, illetve közülük számosan "Nők, Élet, Szabadság" feliratú iráni mezt viseltek az al-rajjani Halifa Stadion lelátóján.
Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok "zavargásokról" beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.
Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei:

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022

Tippeljen ön is:

https://www.duol.hu/foci-vb-2022/2022/11/ki-nyeri-a-katari-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagot-szavazzon


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!