Ez nem vicc

2022.11.22. 15:30

Akár halálbüntetés is várhat a himnuszt nem éneklő irániakra

Irán hétfőn az Anglia elleni 6–2-es vereséggel kezdte meg világbajnoki szereplését. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a mérkőzés előtt az iráni labdarúgók tiltakozásul országuk kormánya ellen nem énekelték a himnuszt, ezért Iránban lekapcsolták a tv-adást. Kedden a The Sun arról számolt be, hogy akár halálbüntetés is várhat a játékosokra.

H. D.

Így álltak ki a jelenleg Iránban zajló tüntetések mellett

Forrás: Reuters

Iránban szeptember közepe óta zajlik a tüntetéshullám, miután a 22 éves Mahsza Aminit az erkölcsrendészet letartóztatta, amiért állítólag megszegte az iszlám öltözködési szabályait, majd az őrizetben életét vesztette. A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

A kormányellenes tüntetések melletti kiállásukat fejezték ki az iráni labdarúgók azzal, hogy hétfői, Anglia elleni vb-mérkőzésükön nem énekelték a himnuszt. Emiatt Iránban lekapcsolták a tv-adást, a játékosoknak pedig minden bizonnyal komoly büntetésekkel kell majd szembenézniük.

A The Sun azt írja, a futballisták hazatérésük után akár börtön- vagy halálbüntetésre is számíthatnak, amiért tiszteletlenek voltak hazájuk himnuszával és zászlójával. Az iráni igazságügyi miniszter igazságszolgáltatás szóvivője, Maszúd Szetajesi is elmondta, büntetést szabhatnak ki arra, aki elutasítja a himnuszt. Az iráni kormány eddig is brutálisan megtorolta a tüntetéseket, több mint 15 000 embert tartóztattak le.

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei: 

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022 

Tippeljen ön is: 

https://www.duol.hu/foci-vb-2022/2022/11/ki-nyeri-a-katari-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagot-szavazzon 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!