Foci-Eb 2021

2021.06.14. 21:02

Nem érett góllá a fölény, döntetlennel kezdtek a spanyolok

A végig nagy mezőnyfölényben futballozó spanyol labdarúgó-válogatott 0–0-s döntetlent játszott Svédországgal az Európa-bajnokság E-csoportjának első fordulójában.

Forrás: AFP

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

E-CSOPORT

Sevilla, La Cartuja Stadion, 10 559 néző. Vezette: Vincic (szlovén)

SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – M. Llorente, Pau Torres, Laporte, Jordi Alba – Koke (Fabián Ruiz, 87.), Rodri (Thiago, 66.), Pedri – F. Torres (Oyarzabal, 74.), Morata (Sarabia, 66.), Dani Olmo (Gerard, 74.). Szövetségi kapitány: Luis Enrique

SVÉDORSZÁG: R. Olsen – Lustig (Krafth, 75.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson – S. Larsson, Olsson (Cajuste, 84.), Ekdal, Forsberg (Bengtsson, 84.) – M. Berg (Quaison, 69.), Isak (Claesson, 69.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson

1982. július 11., Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, Olaszország–NSZK 3–1.

A harminckilenc évvel ezelőtti Európa-bajnoki döntő óta most először játszottak mérkőzést nagy tornán Spanyolországban, mégpedig a sevillai La Cartuja Stadionban, amely a Sevilla stadionjától, a Ramón Sánchez-Pizjuántól hat, a Betis otthonául szolgáló Benito Villamaríntól pedig nyolc kilométerre fekszik, és amelyben a mögöttünk hagyott idényben két kupadöntőt is játszottak: a spanyol Szuperkupát az Athletic Bilbao, míg a Király-kupát az FC Barcelona nyerte meg ebben a létesítményben.

A spanyol és a svéd válogatott az Európa-bajnokságok történetében ezt megelőzően egyszer, a 2008-as tornán találkozott egymással, amikor a hispániaiak David Villa hosszabbításban szerzett góljának köszönhetően 2–1-es győzelmet arattak. Aztán meg sem álltak a végső sikerig…

Ahogy a tizenhárom évvel ezelőtti, úgy a mostani Eb selejtezősorozatában is azonos csoportban szerepelt a két csapat: 2019 júniusában a spanyolok otthon 3–0-ra nyertek, majd négy hónappal később Svédországban 1–1-ers döntetlen született.

De a múltidézés után most már térjünk át a mostani meccsre.

A spanyolok kezdőcsapatában a koronavírusos fertőzésből gyógyulgató Segio Busquetset Rodri helyettesítette, a bal oldalán pedig Pedri futballozott, aki 18 évesen és 201 naposan minden idők legfiatalabb spanyol labdarúgójává lépett elő Európa-bajnoki mérkőzésen. Elöl Gerard Moreno kárára Álvaro Moratának szavazott bizalmat Luis Enrique.

A spanyolok nekiestek ellenfelüknek, az első tíz percben 88 százalékban birtokolták a labdát, majd a félidő további részében is nyomasztó fölényben futballoztak, de helyzeteket csak elvétve tudtak kialakítani. Mondjuk a 38. percben az egyik svéd védő hibájának köszönhetően elég nagyot, ám Álvaro Morata ziccerben mellé gurított. Két perccel később a másik oldalon Alexander Isak megbolondította Aymeric Laporte-ot, lövése után azonban a jobbhátvédként szerepet kapó Atlético-középpályás, Marcos Llorente lábáról a kapufára pattant a labda.

Szerencséjük volt tehát a spanyoloknak, hogy az első félidő végén nem kerültek hátrányba, a játék képe alapján ugyanakkor a svédekre nézve volt hízelgő a gól nélküli állás. Ezt alátámasztandó: a spanyol játékosok az első játékrészben 303 passzt adtak egymásnak az ellenfél térfelén! A svédek 38-at...

A felállás a szünet után sem változott: a hazaiak járatták a labdát, keresték a réseket a svédek védőfalán, ám Victor Lindelöfék jól állták a sarat. A félidő közepén beállt Thiago Alcantara, majd az utolsó negyedórára a Villarreallal Európa-liga-győztes Gerard Moreno is – a spanyol csapat a hajrában minden addiginál nagyobb nyomás alá helyezte a vendégek kapuját.

Az utolsó két nagy gólszerzési lehetőség Gerard és Pablo Sarabia előtt adódott, ám előbbi fejesét Robin Olsen bravúrral védte, míg a PSG támadója csak belekapni tudott az igen aktív Jordi Alba beadásába, irányítani már nem tudta a labdát, így ez a próbálkozás is elhalt.

Ha a futball pontozásos sportág lenne, a spanyolok alighanem egyhangú fölénnyel nyertek volna minden bírónál, gólt szerezniük azonban nem sikerült, így a hazai szurkolók csalódottan távozhattak a La Cartujából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!