Foci-Eb 2021

2021.06.11. 20:59

Sporttörténeti öngóllal és olasz diadallal kezdődött meg az Európa-bajnokság

Olasz győzelemmel kezdődött meg a 16. labdarúgó Európa-bajnokság: a squadra azzurra 3–0-ra legyőzte Törökország válogatottját a péntek esti római nyitányon. A gól nélküli első félidőt követően öngóllal szerzett vezetést az addig is fölényben játszó olasz csapat – először indult öngóllal Európa-bajnokság –, majd a folytatásban betalált Ciro Immobile és Lorenzo Insigne is.

Az olasz válogatott játékosai ünnepelnek csapattársuk, Ciro Immobile gólja után a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának első fordulójában játszott Törökország-Olaszország mérkőzésen a római Olimpiai Stadionban 2021. június 11-én.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Andrew Medichini

A mérkőzés góljait IDE KATTINTVA tekintheti meg.

Burak Yilmaz indította útjára a labdát az idei Európa-bajnokságon, papíron a törökök voltak a nyitó meccs pályaválasztói, és a szurkolóik gondoskodtak is arról, hogy csapatuk otthon érezze magát Rómában: éles füttykoncert feszítette szét az Olimpiai Stadion falait, amikor az olasz játékosok járatták a labdát...

Éppenséggel volt alkalmuk fütyülni a török drukkereknek, hiszen ahogyan az várható volt, Roberto Mancini csapata a vezetés minél korábbi megszerzésének szándékával vetette magát a küzdelembe. S nemcsak hogy többnyire az olaszoknál volt a labda, de láthatóan tudták is, mit akarnak vele: a bal oldalon Leonardo Spinazzola és Lorenzo Insigne, a jobbon Alessandro Florenzi és Domenico Berardi többször is a török védővonal mögé került, nemegyszer ígéretesen adogattak a 16-os előterében, azon belül is – igaz, nagyobb helyzet nélkül.

Az első igazi gólszerzési lehetőség a 20. percben, egy szögletnél adódott, az üresen felejtett Giorgio Chiellini fejesét nagy bravúrral tolta a léc fölé Ugurcan Cakir. A piros mezesek egy-egy villámgyors ellencsapással igyekeztek tehermentesíteni védelmüket, de a kaput egyszer sem találták el, Gianluigi Donnarummának csak egy veszélyes beadásnál kellett beavatkoznia.

Az első játékrész hajrájában egy olasz szempontból eredménytelen VAR-ozás borzolta a kedélyeket – Spinazzola beadása hiába halt el Zeki Celik kezén, nem lett belőle tizenegyes.

Egyértelmű olasz fölény, mozgalmas mezőnyjáték, jól tömörülő török védelem, kevés helyzet, biztos kezű vendégkapus, nulla gól – így summázható az első félidő.

Egy kis stat: az első félidőben az olaszok 14 kapura lövéssel/fejeléssel kísérleteztek, a törökök eggyel sem.

A 2004-es Hollandia–Lettország mérkőzés óta (16–0 a kapura lövések/fejelések mérlege) óta nem volt ilyen egyoldalú első félidő Európa-bajnokságon. Igaz, a 14 olasz próbálkozásból csak háromnál ment ténylegesen kapura a labda.

Alig kezdődött el a második félidő, és megvolt a negyedik olasz „kaputalálat” is – méghozzá telitalálat. Az első veszélyes akciót a törökök vezették, a korábbi római légióskodása nyomán az Olimpicóban otthonos Cengiz Ünder nagy vágta utáni lapos lövését vetődve védte Donnarumma. S aztán következett egy másik olaszországi török...

Lehet, hogy idő előtt vérszemet kaptak a törökök, mindenesetre lankadt a figyelmük a saját térfelükön, és az 53. percben, egy szép adogatás után Berardi remek labdát kapott a jobb oldalon, egy csel után beadott, és a kiszolgáltatott helyzetben lévő Juve-játékosról, Merih Demiralról a saját kapujába pattant a labda. (0–1)

Egy kis stat: ez az első alkalom az 1960 óta létező torna történetében, hogy öngóllal kezdődik az Európa-bajnokság.

A török csapat szervezettsége megbomlott, a lendületbe jövő olaszok egyre-másra vezették szépen felépített támadásaikat, és ami csak idő kérdése volt, a 66. percben bekövetkezett: Spinazzola 14 méteres lövését még bravúrral védte Cakir, ám a kipattanóra érkezett Ciro Immobile, és közelről a hálóba emelt. (0–2)

A második gól végképp elvette a török játékosok kedvét, a félholdas védelem elvesztette tartását, ami egy ilyen jó passzban lévő olasz csapat ellen nem maradhatott büntetlenül: a 79. percben Cakir kapus pontatlan indítása hozta játékba az olasz támadógépezetet, és Immobile passzából végül Lorenzo Insigne csavart jobbal a kapu bal oldalába (0–3).

Törökország nem tudta megtörni a jeget, még mindig nyeretlen az olasz válogatott ellen, amely viszont pazar formában van: sorozatban a kilencedik győzelmével nagyszerű Eb-rajtot vett!

TÖRÖKORSZÁG–OLASZORSZÁG 0–3 (0–0)

Róma, Olimpiai Stadion. V: Makkelie (holland)

TÖRÖKORSZÁG: Cakir – Celik, Söyüncü, Demiral, Meras – Yokuslu (Kahveci, 65.) – Karaman, Tufan (Ayhan, 64.), Yazici (Ünder, a szünetben), Calhanoglu – B. Yilmaz. Szövetségi kapitány: Senol Günes

OLASZORSZÁG: Donnarumma – Florenzi (Di Lorenzo, a szünetben), Bonucci, Chiellini, Spinazzola – Barella, Jorginho, Locatelli – Berardi, Immobile, Insigne. Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

Gólszerző: Demiral (53. – öngól), Immobile (66.), Insigne (79.)

A mérkőzés góljait IDE KATTINTVA tekintheti meg.

Borítókép: az olasz válogatott játékosai ünnepelnek csapattársuk, Ciro Immobile gólja után a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának első fordulójában játszott Törökország-Olaszország mérkőzésen a római Olimpiai Stadionban 2021. június 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!