Foci-Eb 2021

2021.06.19. 23:36

A spanyolok büntetőt rontottak, Lewandowski első gólja pontot ért

Mindkét csapat nyerhetett volna – a döntetlen egyiküknek sem főnyeremény.

FBL-EURO-2020-2021-MATCH22-ESP-POL

Fotó: THANASSIS STAVRAKIS

Robert Lewandowski megszerezte az első gólját az idei labdarúgó Európa-bajnokságon, és ez pontot ért Lengyelországnak a spanyolok ellen az E-csoport szombat késő esti mérkőzésén. Mindkét csapat nyerhetett volna, a lengyeleknek kapufájuk, a spanyoloknak kihagyott tizenegyesük volt a sevillai mérkőzésen. Az 1–1-gyel a lengyelek elkerülték a korai kiesést, de ugyanúgy forró utolsó kör vár rájuk, mint az egyelőre szintén nyeretlen spanyolokra.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR

2. FORDULÓ

E-CSOPORT

Sevilla, Cartuja Stadion, 11 742 néző. Vezette: Orsato (olasz)

SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Marcos Llorente, Pau Torres, Laporte, Jordi Alba – Rodri, Koke (Sarabia, 68.), Pedri – Gerard Moreno (Fabián Ruiz, 68.), Morata (Oyarzabal, 87.), Dani Olmo (Ferran Torres, 61.). Szövetségi kapitány: Luis Enrique

LENGYELORSZÁG: Szczesny – Bereszynski, Glik, Bednarek (Dawidowicz, 85.) – Józwiak, Moder (Linetty, 85.), Klich (Kozlowski, 55.), Zielinski, Puchacz – Swiderski (Frankowski, 68.), Lewandowski. Szövetségi kapitány: Paulo Sousa

Gólszerző: Morata (26.), ill. Lewandowski (54.)

Előre tudható volt, hogy egy újabb vereség a lengyelek számára a kiesést jelenti, érthető tehát, hogy Paulo Sousa emberei igencsak lendületesen kezdték a mérkőzést. Klich egy alig célt tévesztő távoli bombával nyomatékosította a győzelmi vágyat, Robert Lewandowski pedig a saját 16-osa előtti labdaszerzéssel, az azt követő hatalmas vágtával.

Igaz, Lewát a másik térfél közepén utolérték és szerelték, és ez a jelenet tulajdonképpen az első félidei lengyel erőfeszítések szimbólumaként is felfogható volt: keményen dolgozott a védelem, a megszerzett labdákkal a gyors emberek próbáltak meglódulni, kialakítottak gólhelyzeteket, összességében jóval ütőképesebbnek tűnt a csapatuk, mint a szlovákok ellen – de a végén valami mindig közbejött.

A 43. percben például labdaszerzést eredményezett a letámadás a spanyol térfél közepén, Swiderski lövése a kapufán csattant, a kipattanót Lewandowski gyönyörűen kezelte le, ám belebombázta a labdát Unai Simón kapusba...

Ekkor ráadásul már nem a vezetés megszerzéséről volt szó, hanem az egyenlítésről, ugyanis Álvaro Morata a 26. percben közelről belőtte az Eb első spanyol gólját – a VAR jóváhagyása is kellett ahhoz, hogy a lesállás kizárható legyen (1–0).

EGY KIS STAT: Álvaro Morata négyet szerzett a spanyolok legutóbbi öt góljából Európa-bajnoki döntőn. Rajta kívül csak Fernando Torresnek van több Eb-gólja spanyol részről, öt.

Nem mondható, hogy a semmiből jött a vezetés, hiszen a kezdeti puhatolózás után jobbára spanyol lábakon, a lengyel 16-os táján járt a labda.

De maradt még 45 percük a fehér mezeseknek, hogy a veszett fejsze nyele után vessék magukat – és a szünetet követően gyorsan ki is egyenlítettek! S nem más, mint a vezéri képességei miatt kritizált, de ezen a meccsen nagyon is „jelen lévő” Robert Lewandowski – a Bayern légiósa magasra felugorva (ellenfelét kicsit lökve) fejelte be a labdát a kapu jobb oldalába Józwiak beadása után. 1–1

EGY KIS STAT: Lewandowski az első lengyel labdarúgó, aki három különböző Európa-bajnokságon szerzett gólt (2012, 2016, 2021).

Nem sokon múlt, hogy a gólnak örülő lengyelek szinte azonnal a kardjukba dőljenek, hiszen Jakub Moder rálépett Gerard Moreno lábára a 16-oson belül, a videoszoba meg is adta a büntetőt – csakhogy a sértett a kapufát találta telibe, Morata pedig elhibázta a kipattanót...

EGY KIS STAT: a 61. percben beálló, 17 éves és 246 napos Kacper Kozlowski lett a kontinenstornák történetének legfiatalabb pályára lépő játékosa. Az eddigi rekordot a 103 nappal idősebb, angol Jude Bellingham tartotta – hat napja...

Luis Enrique újabb cserékbe fojtotta elégedetlenségét, próbálta felpörgetni a támadó gépezetet. A házigazda támadott is, kevéssé sem szárnyaló futballjával is akadtak gólszerzési lehetőségei, de játékosai kapu előtti mozdulatait átjárta a kétségbeesés – és nem tudták begyötörni a győztes gólt a döntetlenért nagyon megdolgozó, a ráadás perceiben már csak takarító lengyelek kapujába.

Spanyolország két meccs után is nyeretlen, és győzelem nélkül állnak a lengyelek is, de nekik ez a pont a túlélést jelenti – jobban is örültek neki.

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Svédország

2

1

1

1–0

+1

4

2. Szlovákia

2

1

1

2–2

0

3

3. Spanyolország

2

2

1–1

0

2

4. Lengyelország

2

1

1

2–3

–1

1

A KÉT CSAPAT JÁTÉKOSKERETE

SPANYOLORSZÁG

KAPUSOK: 23 – Unai Simón (Athletic Bilbao), 1 – David de Gea (Manchester United – Anglia), 13 – Robert Sánchez (Brighton – Anglia)

VÉDŐK: 14 – José Gaya (Valencia), 18 – Jordi Alba (Barcelona), 4 – Pau Torres (Villarreal), 24 – Aymeric Laporte (Manchester City – Anglia), 12 – Eric García (Manchester City – Anglia), 3 – Diego Llorente (Leeds United – Anglia), 2 – César Azpilicueta (Chelsea – Anglia)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: 6 – Marcos Llorente (Atlético Madrid), 5 – Sergio Busquets (Barcelona), 16 – Rodri (Manchester City – Anglia), 26 – Pedri (Barcelona), 10 – Thiago Alcantara (Liverpool – Anglia), 8 – Koke (Atlético Madrid), 17 – Fabián Ruiz (Napoli – Olaszország)

TÁMADÓK: 19 – Dani Olmo (RB Leipzig – Németország), 21 – Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), 7 – Álvaro Morata (Juventus – Olaszország), 9 – Gerard Moreno (Villarreal), 11 – Ferran Torres (Manchester City – Anglia), 20 – Adama Traoré (Wolverhampton – Anglia), 22 – Pablo Sarabia (PSG – Franciaország)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Luis Enrique

LENGYELORSZÁG

KAPUSOK: 22 – Lukasz Fabianski (West Ham United – Anglia), 1 – Wojciech Szczesny (Juventus – Olaszország), 12 – Lukasz Skorupski (Bologna – Olaszország)

VÉDŐK: 5 – Jan Bednarek (Southampton – Anglia), 18 – Bartosz Bereszynski (Sampdoria – Olaszország), 3 – Pawel Dawidowicz (Hellas Verona – Olaszország), 15 – Kamil Glik (Benevento – Olaszország), 25 – Michal Helik (Barnsley – Anglia), 4 – Tomasz Kedziora (Dinamo Kijev – Ukrajna), 2 – Kamil Piatkowski (Raków Czestochowa), 26 – Tymoteusz Puchacz (Lech Poznan), 13 – Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva – Oroszország)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: 19 – Przemyslaw Frankowski (Chicago Fire – Egyesült Államok), 21 – Kamil Józwiak (Derby County – Anglia), 14 – Mateusz Klich (Leeds United – Anglia), 6 – Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), 10 – Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), 8 – Karol Linetty (Torino – Olaszország), 16 – Jakub Moder (Brighton – Anglia), 17 – Przemyslaw Placheta (Norwich City – Anglia), 20 – Piotr Zielinski (Napoli – Olaszország)

TÁMADÓK: 23 – Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf – Németország), 9 – Robert Lewandowski (Bayern München – Németország), 11 – Karol Swiderski (PAOK – Görögország), 24 – Jakub Swierczok (Piast Gliwice)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Paulo Sousa (portugál)

AZ E-CSOPORT PROGRAMJA

Június 14., hétfő, 18.00

Szentpétervár

Lengyelország–Szlovákia

Június 14., hétfő, 21.00

Sevilla

Spanyolország–Svédország

Június 18., péntek, 15.00

Szentpétervár

Svédország–Szlovákia

Június 19., szombat, 21.00

Sevilla

Spanyolország–Lengyelország

Június 23., szerda, 18.00

Sevilla

Szlovákia–Spanyolország

Június 23., szerda, 18.00

Szentpétervár

Svédország–Lengyelország

1. Svédország

2

1

1

1–0

+1

4

2. Szlovákia

2

1

1

2–2

0

3

3. Spanyolország

1

1

0–0

0

1

4. Lengyelország

1

1

1–2

–1

0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!