Erdővédő

2011.03.31. 07:59

A természet sóhaja

Az erdő szent hely. A természetjárók úgy lépnek a fák közé, ahogy más a templomba. Azonban nem csak az erdők szerelmesei keresik fel tavasszal a természetet.

Fejér Megyei Hírlap

- Tudunk szeméttel gazdagon megszórt területekről, ám az utóbbi időben mintha javulna az erdőkultúránk. A hulladékkérdés attól is függ, hogy a hely mennyire esik közel lakott területhez, és kik járnak oda. Valódi turista útvonalak mentén lényegesen kevesebb elszórt piszok van - mondja Asbóth Katalin, a  Fejér Megyei Természetbarát Szövetség elnöke. Sokszor nehéz eldönteni, hogy  erdőben vagy hulladéklerakóban járunk.  Csala és a sukorói ingókövek környékén  építési hulladékok csúfítják a tájat.  De el sem kell hagynunk a várost, elég ha a Sóstói tanösvényre kilátogatunk, máris elkeserítő kép tárul elénk.

- A Sóstón a kihelyezett tájékoztató táblákat rendszeresen megrongálják, tönkreteszik, és nem egyszer felgyújtották már a Bürü-hidat is. Nagy gondot jelentenek a két község határán húzódó, sehová sem tartozó erdősávok is, ahová mindkét faluból kihordják a szemetet - panaszolja az elnökasszony.
- Az emberi nemtörődömségét nehéz szavakba önteni -  vallja Szentes László, a Vértes Meteor SE elnöke. - Az erdei bútorokat rendszeresen megrongálják. Iszkaszentgyörgynél nemrég alakítottak ki egy tanösvényt pihenővel, tűzrakóhellyel, öt méterre az erdőtől. A tisztelt kiránduló azonban nem megy el az erdőig,  nem szedi össze az elhullott ágakat, inkább kidönti a padot, és  heccből elégeti. Holott a pad még csak nem is ég olyan jól, mint a halomba rakott száraz gally.
De a természetbarát összefogással kialakított Anikó-forrás esőbeállói, padjai is rég eltűntek. Fertő Imre, a Vértes Meteor SE elnökhelyettese azt mesélte, hogy Várgesztes alatt egy fenyőfelismerő versenyen egy igazán eldugott helyen -  ad absurdum - egy rossz sparheltre bukkantak.
- Hogy a csudába vitték oda? -  kérdi.  - Az osztrák erdőkben vaskosaras szemeteseket helyeztek ki. Ha mi tennénk ki vaskosaras szemetest, egészen biztos, hogy heteken belül ellopnák. Először a fejekben kellene rendet tenni.
Az ipari hulladékok lerakása, a háztartási szemét kihordása már kemény dió. Az efféle jelenségek felszámolásán dolgozik a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség Természetvédelmi Szolgálata.
- Elsősorban a jelzett turistautak mentén, de minden természeti értéket képviselő területen teljesítünk figyelő szolgálatot. Az összes, nem a természetbe illő, tehát természetellenes jelenséget, eseményt feljegyzünk, a jelentést továbbítjuk és lépéseket kezdeményezünk a rendellenességek felszámolására szervezett akciók keretében, vagy az illetékes hatóságok, területkezelők, tulajdonosok értesítésével - számolt be Banizs Károly, a szolgálat vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!