Előszállás

2015.03.11. 16:10

Téli horgász elfoglaltságok

Előszállás - Szórakoztató, kreatív tevékenység, ugyanakkor télvíz idején a készletfeltöltés miatt hasznos is: a műlégykötés.

Rankasz Brigitta

Bár már kandikál a napsugár, a reggeli deres hideg még nem csalogat a vizek partjára. A horgászok zöme ebben az időszakban, a szerelék karbantartásán kívül más elfoglaltságot nem nagyon talál, hacsak nem indul el egy jó téli pecára, mondjuk lékhorgászatra, vagy valamilyen meleg vizű kifolyó környékére, mint amilyenek például Százhalombattán vagy Pakson találhatóak.

A műlegyes horgászoknak azonban jut egy speciális elfoglaltság erre az időszakra a légykötés. Persze ezt egész évben végzik, de ilyenkor több időt töltenek ezzel.

Dunaújváros környékén értelemszerűen a Nagy Duna az első számú horgászhely, de a környékbeli tavak is kedvelt célpontjai a hobbi szerelmeseinek.

Józsa Péter legyezőhorgász már köti a dunai balinokra a különböző színvariációjú legyeket, őt kérdeztük arról, milyen műlegyekkel érdemes készülni a horgászidényre.

- Mivel még tilalom van a balinra, (április 30-ig) van idő a készlet feltöltésére. Ezeket a típusú balinlegyeket a pergetők is szívesen használják az úgynevezett balinólmos-műlegyes szereléken. Csukára már április elsejétől lehet horgászni. A csukalegyeket szintén tudják a pergetők is használni, különböző excenteres ólmos szerelékkel lehet a kívánt távolságra, és vízmélységbe eljuttatni a műcsalit a pergető bottal. Ilyen például a divatos cheburashka.

Megtudtuk Józsa Pétertől, hogy a műlegyekkel legalább annyira sikeresek lehetünk a ragadozó halak horgászatában, mint a hagyományos wobblerekkel, twisterekkel vagy gumi csalikkal. Alkalmanként még felül is múlhatják azok hatékonyságát. Mindenképpen javasolja a pergető horgászoknak néhány darab beszerzését a műcsali repertoár színesítésére.

Ha valaki mégis úgy dönt, megpróbálkozik saját műlegyet kötni, rengeteg ismertető videót talál az youtube-on, de Péter is bemutatja egy egyszerűbb szépség, a Seaducer- elkészítését internetes portálunkon.

Hazánkban a több mint háromszázezer horgászból tízezer felettire tehető azok száma, akik pergetnek, a legyezők száma ötszáz és ezer fő között van, ők általában megkötik legyeiket, reméljük az idei szezon mindenkinek sikeres lesz.

Kívánjuk a pecás olvasóknak, görbüljön a bot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!