Előszállás

2015.03.11. 16:10

Játékosan tanulják, hogyan vigyázzanak

Előszállás - Magyarországon minden héten öt gyermek hal meg olyan balesetek következtében, amelyek elkerülhetők lettek volna.

Rankasz Brigitta

Ezen túl hetente több mint négyszázhatvan gyerek szenved balesetet, ráadásul egy részük életre szóló sérüléseket szenved. Pedig ezeknek a baleseteknek a nagy része egy kis odafigyeléssel, megfelelő oktatással elkerülhető lenne. Egy hazai szervezet célja, hogy mintát adjon a megelőzésre a gyermekek számára, s ezt konkrét helyzetek megoldásával tanítja.

Előszállásról az United Way Biztonságos Iskola Program képzésén az Árpád Fejedelem Általános Iskolából két önkéntes pedagógus vett részt, Bukorné Lábadi Gabriella és Brúzsáné Élő Éva. A program célja, hogy a 7-14 éves korú gyermekek körében bekövetkező balesetek számát csökkentse azáltal, hogy igyekszik a gyerekek veszélyes helyzetekhez való hozzáállását, óvatosságát kialakítani, formálni.

A pedagógiai módszertan interaktív, és nem azt mutatja be, hogy mit ne tegyenek, hanem azt, hogy egy megelőző program lehet érdekes és könnyen megérthető a gyerekek számára. A foglakozásokon együttműködést fejlesztő, játékos, izgalmas, a drámapedagógia és a csoportmunka eszközeit felhasználva próbálják a tanulókat helyes problémamegoldásra nevelni.

A BiztiBusz program hatékonyságának a méréséhez szakértők bevonásával kifejlesztettek egy saját mérőeszközt is, amely megmutatja, hogy a programban résztvevő tanulók a képzést követően milyen mértékben válnak elővigyázatosabbá, körültekintőbbé. Az önkéntes szakértő csoportot többek között szociológus, szociálpedagógus, illetve az ELTE egyik főiskolai adjunktusa alkotja. Eddigi méréseik átlagosan 20 százalékos növekedést mutattak a tanulók kezdeti hozzáállásához képest. 2014 szeptemberétől három tanéven keresztül vehetnek részt az iskola tanulói a programban a két pedagógus irányításával.

A gyermekek nagyon élvezik a társasjátékot, az izgalmas csapatmunkát és az egyéni feladatokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!