22°
11°

Pontot tettek az előszállási csatornázás végére

Előszállás - Múlt pénteken, ünnepélyesen pontot tettek az előszállási csatornázás végére, lezárult a beruházás.

Farkas Imre polgármester köszöntötte a település művelődési házában összegyűlteket. Elmondta, hogy a falu újkori történelmének legnagyobb beruházása a most elkészült, összesen több mint 31 kilométeres csatorna hálózat és a hozzá kapcsolódó napi 210 köbméter kapacitású tisztítómű. A legfontosabbnak azt tartotta, hogy a település lakói felelős szülőkként viselkedve tisztább környezetet fognak átadni a gyermekeiknek. A kormányt dr. Nemcsok Dénes helyettes államtitkár képviselte, aki kiemelte azt, hogy a minisztériumi vezetőként könnyű volt együtt dolgozni az ügy iránt elkötelezett, felkészült csapattal, élen a polgármesterrel, így a menet közben felmerült számos problémát mindig kezelni tudták. Örömét fejezte ki, hogy az 1,047 milliárd forint összértékű beruházás támogatásának arányát 89,75 százalékról menet közben 94,94 százalékra sikerült emelni és így a lakosok által fizetendő önrész a kezdeti 250 ezerről 100 ezer forintra csökkenhetett. Varga Gábor a térség országgyűlési képviselője fontosnak tartotta megemlíteni azt az összefogást, ami a falu lakóit jellemezte az üggyel kapcsolatban, mert ő is azoknak tud igazán segíteni, akik maguk is tesznek azért, hogy elérjék a céljaikat. Egyúttal biztatta az itt élőket, hogy tartsák meg azt az együttműködési készséget, amit a víziközmű-társulás működtetése során tanúsítottak.

Az elmúlt évek legcsapadékosabb ősze rengeteg, szinte megoldhatatlannak tűnő nehézség elé állította a kivitelezőket, ezt elismerte Gáspár Géza, az egész beruházás szakszerűségét felügyelő FIDIC-mérnök, de mondta: a negatív körülmények nem befolyásolhattá abban, hogy mindenben megkövetelje a tervek szerinti kivitelezést.

A zárórendezvény előadásai közben kivetítőn peregtek a beruházás képei, amelyeken látni lehetett a vízzel megtelt árkokat, a sarat dagasztó munkagépeket, a sárban úszó utcákat. Szűcs József, a kivitelezést végző ESZ-14 konzorcium képviselője nem annyira a saját nehézségeiket hangsúlyozta ki, hanem köszönetét és elismerését fejezte ki a falu lakóinak a türelmükért és megértésükért, amit velük szemben tanúsítottak.

Az ülésen szó esett a jövőről is, hiszen ezen a napon írták alá a rendszer üzemeltetésére vonatkozó szerződést is. Csapó Sándor az üzemeltetést végző Mezőföldvíz kft. ügyvezetője hangsúlyozta, az ő munkájuk minősége nagyban függ a csatornát használó lakók együttműködésén. Fontos, hogy betartsák azokat a szükségszerű szabályokat, amelyek azt szolgálják, hogy a szennyvizet tisztító baktériumok életben maradjanak és dolgozni tudjanak.

Farkas Imre polgármester zárszavában jelezte: fontosnak tartja, hogy megtanulják az új csatorna előírásszerű használatát, ha már elkészült a mű, akkor tudjon sokáig és hatékonyan működni.


Legolvasottabb

1
Jelentkezzen, ha látta a balesetet!
2
Baleset történt a Vasmű úton!
3
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
4
Verekedésbe torkollott a közlekedési konfliktus Dunaújvárosban
5
Új üzemmel gazdagodott Dunaföldvár
avatás
Átadták a Zentai Magyar Kamaraszínház új termét
Európa Liga / 44 perce
Pontokat vesztett a Milan és a Dinamo Kijev
Mindkét csapat döntetlent játszott.
Gyász
/"Beteg teste elpihent már, de lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek. Örökké él, kit igazán szeretnek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *VÉGH LAJOS* 67 éves korában türelemmel viselt súlyos betegségben elhunyt. Búcsúztatója 2017. október 20-án, pénteken 11.30-kor lesz a dunaújvárosi temető ravatalozójában. Gyászolják felesége, gyermekei, menye és az Óvári és Végh család
baleset / 1 órája
Két autó karambolozott Dunaújváros külvárosában
police.hu
tizenegyedik forduló / 2 órája
Az FC Dabas hét meccs óta veretlen
Gróf András
magyar kupa első forduló / 2 órája
Előnyben az Újváros
Gróf András
3 órája
A légiósok csapata nyert a Kohász ellen
JANKÓ ÁRPÁD
Európa kulturális fővárosa / 4 órája
Dunaújváros örömmel támogatja Székesfehérvár pályázatát
Körmendi Erzsébet
derekasan vitézkedtek / 4 órája
Megbotlott a DASE a Mecsekalján
Jankó Árpád