Előszállás

2015.03.15. 16:55

Március idusán minden magyar szív együtt dobban - Előszálláson is

Együtt emlékeztek Előszálláson az intézmények, civil szervezetek és a lakók az 1848-49-es forradalomra a Kossuth Lajos Művelődési házban.

Rankasz Brigitta

A magyar szabadságharc kezdete, március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságvágyát fejezi ki. A Kárpát-medencében eltöltött több mint ezer év állandó fogalma a szabadság, az önrendelkezés eszméjének elérése, megvalósítása, megőrzése. Hosszú évszázadokig tartó küzdelmek, elnyomás, kizsákmányolás után ma szabadon ünnepelhetjük szabadságunkat – kezdte beszédét Farkas Imre a település polgármestere.

Majd utalt a lelkes irodalmárokra, költőkre, nagy gondolkodókra, akik a nyugatról hozzánk érkező impulzust megérezve kirobbantották a forradalmat. A falu vezetője utalt arra, hogy a nemzeti ünnepen a lelkünk is ünneplőbe öltözik, s szerte a nagyvilágban egymáshoz igazodik a magyar szívdobbanás, s ilyenkor szembenézünk a múlttal, s álmodjuk a jövőt.

Az Árpád fejedelem általános iskola hetedikesei Horváthné Flér Henrietta (jobbra) osztályfőnök vezetésével ragyogóan komponált ünnepi műsort mutatott be (Fotó: Rankasz Brigitta)

A megindító és elgondolkodtató emlékezés után az Árpád Fejedelem iskola hetedik osztálya, Horváthné Flér Henrietta osztályfőnök vezetésével ragyogóan komponált, színpadi képekkel, néptáncos elemekkel megtűzdelt ünnepi műsort mutatott be.

Ezután az egybegyűltek a kastélyparkba vonultak fáklyákkal, s Szabó Attila szavalata után elhelyezték a megemlékezés koszorúit Petőfi Sándor mellszobránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!