A párkapcsolat ünnepe

2021.02.04. 15:33

Vasárnap kezdődik a házasság hete

Idén a koronavírus-járvány miatt elsősorban online programok, előadások, beszélgetések, párkapcsolat-építő játékok várják az érdeklődőket – közölték a szervezők csütörtökön.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója a közleményben úgy fogalmazott:

„A jelenlegi helyzetben még fontosabb egymásra naponként igent mondani és a kapcsolatot megerősíteni, mert így sokkal hatékonyabban tudunk szembenézni a körülöttünk lévő bizonytalansággal.”

A házasság hete központi programjai inspirációt szeretnének adni ahhoz, miként lehet eddig nem megszokott módon ugyanazt a célt elérni. Ezt szolgálják idén az online események, előadások, amelyek így még többekhez eljuthatnak, hiszen utólag is megtekinthetők, és a Magyarországtól távol, kisebbségben élő vagy külföldön dolgozó párok számára is elérhetők lesznek – tette hozzá Herjeczki Kornél.

„Ezerszer is igen”

- hangzik a programsorozat idei mottója.

A szervezők közölték Steinbach Józsefnek, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének és Marton Zsolt váci megyés püspöknek a házasság hete alkalmából írt üzenetét is.

- A programsorozat mottója nem a mennyiségről szól és nem arra buzdít, hogy ezerféle dologra, ezer emberre és ezer lehetőségre mondjunk igent, hanem sokkal inkább annak az egy igennek a jelentőségét mélyíti el, amely igazán csak egyvalaki felé hangozhat el, de felé mindennap, minden órában, egy térbe és időbe nem zárható korlátlan jelenlétben – írta Steinbach József.

Marton Zsolt váci megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családügyi bizottságának elnöke szerint a házasság nem civilizációs képződmény, amely létrejött, amikor az ember fejlődése során szükség volt rá, és eltűnik, amikor már nem lesz rá szükség.

„A házasság nem gyermeke, hanem szülője a civilizációnak”

- hangsúlyozta.

Minden valaha volt emberi társadalom ismerte az emberi kapcsolatok színes palettáját. A társadalmak között voltak lazábbak, amelyek többféle kapcsolatot engedélyeztek, és szigorúbbak, amelyek kevesebbet. De minden eddigi társadalom kitüntetett szerepet tulajdonított és önálló nevet adott annak a kapcsolatnak, amelyikből gyermek születhetett. Ez a házasság férfi és nő között, valamint az ezen alapuló család – tette hozzá Marton Zsolt.

Ízelítő a programból

A házasság hete központi programsorozata ünnepi istentisztelettel kezdődik vasárnap Pápán.

Hétfőn Gorove László és Gorove Kriszta párkapcsolati szakértők Nemek és igenek a házasságban, kedden Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Viharálló szerelem című online előadását nézhetik meg az érdeklődők a házasság hete Facebook-oldalán.

Pálúr János és felesége, Kornélia, a házasság hetei ez évi arcai
Fotó: hazassaghete.hu

Szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tartanak beszélgetést, amelynek résztvevői Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia, a házasság hete idei arcai, valamint Holló András kerekesszékes tánctanár és felesége, illetve Révész Szilvia motivációs előadó és férje lesznek. A beszélgetést élőben követhető a házasság hete Facebook-oldalán.

Honnét jön a házasság hete?

A programsorozat több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, és hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

Csütörtökön a Három királyfi, három királylány mozgalom szervezésében Család – karrier – egyensúly címmel élő online konferenciát tartanak.

Pénteken – szintén online követhető – igehirdetéssel egybekötött orgonakoncert lesz Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban.

Szombaton A házasság szakítópróbái címmel Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász és felesége tart online előadást a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján.

A hetet ünnepi szentmise zárja a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

Hozzátették: a központi programok mellett sok magyarországi és határon túli településen – többi között Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Temesváron – várják online programokkal, egyházi rendezvényekkel az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat programja megtalálható a www.hazassaghete.hu, a www.facebook.com/hazassaghete, illetve a www.instagram.com/hazassaghete oldalon. Az erdélyi programok külön gyűjtőoldalon is megtalálhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!