kimagasló teljesítmény

2019.07.09. 15:08

Varga Csaba szédítő tempót diktál a Hidden Peaken

Az elmúlt hónapok folyamatos edzésmunkájának köszönhetően az erdélyi magyar hegymászó kirobbanó formában van, így a sikeres akklimatizációs körök után hamarosan megkezdheti a csúcstámadást is.

Forrás: Kalifa Alpin Csapat

A Kalifa Alpin Csapat hegymászója július 1-én érkezett meg a 8080 méteres Hidden Peak 5100 méteren kialakított alaptáborba, két nappal később pedig el is indult első akklimatizációs körére. Az első magaslati táborig a Déli Gasherbrum-gleccser jéglabirintusán kellett keresztüljutnia, gleccserhasadékok és bizonytalan tartású jégtornyok között követve az egyetlen járható (kiépített) útvonalat. Általában ez egy időigényes szakasz, ráadásul az akklimatizáció időszakában nehezebben haladnak a mászók, Csaba azonban a szokásosnál rövidebb idő alatt érte el az 5900 méteren kialakított 1-es tábort, kiváló fizikai állapotban, ezért egyből indult tovább a 6400 méteren lévő 2-es tábor felé, amit még aznap, július 4-én el is ért. Az éjszakát is ebben a magasságban töltötte, elmélyítve az akklimatizációját.

A következő napon még valamivel feljebb mászott, körülbelül 6500 méterig és ismét a kettes táborban töltötte az éjszakát. Június 6-án pedig szerencsésen visszaérkezett az alaptáborba, ahol néhány nap pihenő következett.

A tervek szerint Csaba ma, július 9-én második és egyben utolsó akklimatizációs körére indul, ezt követően készen áll a csúcstámadásra.

„Jó erőben vagyok, egy hete érkeztem meg az alaptáborba és már 2 éjszakát töltöttem 6400 méteren. Megfordult a fejemben, hogy most egyből a csúcsra indulok, de biztosra akarok menni, ezért még egy akklimatizációs kört végig szeretnék csinálni.” – összegezte Csaba.

Varga Csaba az alaptáborban Fotó: Kalifa Alpin Csapat

Az utolsó akklimatizációs kört tehát július 9-én kezdi meg, először felmegy az 1-es táborba, majd szerdán a 2-esbe, ahol egy vagy két éjszakát tölt el. Ezt követően csütörtökön/pénteken jöhet a Hidden Peak kulcsszakasza, a Japán-kuloár több száz méter magas, hóval és jéggel borított sziklafala. Ezt kimászva Csaba a kuloár fölött, a körülbelül 7200 méteres magasságban kiépített 3-as táborban szeretne eltölteni egy éjszakát, ezzel zárva az akklimatizációt. Az alaptáborba visszatérve, néhány nap pihenő után indulhat a csúcstámadás.

Köszönhetően az elmúlt hónapok folyamatos edzésmunkájának az erdélyi magyar hegymászó kirobbanó formában van, hiszen Csaba az expedíciós gyakorlatot meghazudtoló tempóval halad a csúcs felé, teljesítménye nemzetközi szinten is kimagaslónak számít – ahogy több szakmai fórum is megjegyezte. Ha sikerrel jár, ez lesz a 4. – pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül – megmászott nyolcezrese.

Borítókép: Varga Csaba és Don Bowie az alaptáborban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!