lista

2019.09.06. 15:59

Van olyan ország, ahol tilos rágózni

Máshol meg egy lárvás sajtot sajnálnak az embertől.

Forrás: Shutterstock

Bizonyos élelmiszerek és ételek betiltása azért történik, hogy a fogyasztókat biztonságban tartsák. Persze vannak olyan esetek, amikor az okok meglehetősen furcsák, az állam mégis ragaszkodik a tiltásokhoz – írja az Origo.

Az egyik ilyen étel Skócia nemzeti étele, a haggis. Mivel a fő összetevője a birka tüdeje, mája és szíve, ezért fogyasztását betiltották az Egyesült Államokban. Szerintük, amikor felvágják az állatot, a gyomorsav és -váladék könnyen a tüdőbe juthat, ami egyáltalán nem egészséges. A káros egészségügyi hatások persze kiküszöbölhetők lennének azzal, ha a tüdőt előfőzik, de ez nem számít; a tiltást nem oldják fel.

Az egyik különös tétel a listán a rágó. Szingapúrban 1992-ben betiltották a rágózást, mégpedig azért, hogy az emberek ne köpködjék tele az utcákat vele. Aki mégis megteszi, szigorú büntetésben részesül. 2004 óta mindössze a gyógyszertárak és a fogászok árulhatják, de csakis terápiás céllal.

Washington államban, Ausztráliában és Új-Zélandon betiltották a tenyésztett lazacok fogyasztását, mert úgy gondolják, hogy a halakat nem természetes táplálékkal etetik. Szerintük a mesterséges táplálék miatt a tenyésztett lazac károsíthatja az ember látását és rákkeltő is lehet.

Ellentmondásosak továbbá a géntechnológiával módosított növények: valahol szabad, máshol tiltott. Az Európai Unió például betiltotta az összes ilyen módosított alapanyag behozatalát.

A casu marzu egy szardíniai eredetű sajt, amelyet a lárvák tesznek olyan finommá – legalábbis sokan így gondolják. Hiába tiltják a fogyasztását, sokan még mindig készítik otthonukban.

Pedig már halálesetet is okozott.

Kalifornia betiltotta a libamáj fogyasztását, mert úgy gondolják, hogy embertelen körülmények között tenyésztik a libákat: hatalmas mennyiségű gabonával etetik őket, hogy a májuk jól megduzzadjon, így lesz a madarak élete nyomorult és rövid. Az Egyesült Államok többi részén azonban még mindig legális.

Egy felmérés szerint az emberek évente 100 millió cápát ölnek meg. Leginkább az uszonyukat használják, amiből levest és más ételeket készítenek. Az Egyesült Államokban ezért tiltják a cápauszonyok, illetve az azokat tartalmazó ételek birtoklását, vásárlását, eladását és szállítását.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!