Nők elleni erőszak

2019.11.25. 08:17

Van kihez fordulnia annak, akit bántanak (videó)

Elgondolkodtató kisfilmmel mutatja be a kapcsolati erőszak áldozatait segítő krízisambulanciák működését a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján az Ökumenikus Segélyszervezet.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt évek ez irányú fejlesztéseinek köszönhetően az Ökumenikus Segélyszervezet mára az egyik legnagyobb olyan hazai szervezetté vált, amely a megelőzéstől kezdve a kríziskezelésen át a reintegrációs szolgáltatásokig nyújt segítséget a kapcsolati erőszak áldozatainak. A november 25-i világnapon a krízisambulanciák munkáját bemutató kisfilmmel hívják föl a figyelmet a kapcsolati erőszak elleni küzdelem fontosságára.

A segélyszervezet a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, illetve a társadalmi szemléletformálásra. Az elmúlt években több országos figyelemfelhívó kampányt indított, amelyek megszólították mind a bántalmazottakat, mind azokat, akik bár nem érintettek, de a környezetükben szembesülnek bántalmazással. Míg 2017-től online tanácsadó szolgáltatás keretében, addig 2018 óta Budapesten, Miskolcon, Szolnokon és Orosházán nyílt krízisambulanciáin már személyesen is bárki – akár anonim módon is – tanácsot tud kérni szakembereitől.

A segélyszervezet több mint 10 év tapasztalattal rendelkezik az áldozatok ellátása és rehabilitációja terén, titkos menedékházat működtet, illetve több településen tart fenn bántalmazott családoknak azonnali menedéket kínáló krízisközpontot.

Országszerte működő Kapaszkodó gyermekfejlesztő programja keretében külön figyelmet fordít a bántalmazásban érintett gyermekekre, speciális programokkal, táborokkal segítve az őket ért traumák feldolgozását.

Magyarországon minden ötödik nő szenved bántalmazástól, és évente több mint 50 áldozatot követel, azaz hetente egy nő halálát okozza.

- Az ajtón egyedül kell belépnie, de onnantól szakértő kezek vezetik a bántalmazás áldozatait a szabaduláshoz vezető úton – mondja Sándor-Lenkei Aida, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője a fenti filmben, és egyben arra biztat, hogy bátran szembe kell nézni a problémával. – Fontos, hogy felismerjük, ha mi magunk vagy éppen ismerősünk bajban van, hiszen míg a médiában legtöbbször csak a fizikai és szexuális bántalmazás jelenik meg, addig számos más módon is rombol a kapcsolati erőszak. A szóbeli, lelki, sőt akár gazdasági agresszió akár észrevétlenül, de súlyosan megmételyezheti a kapcsolatokat, és menekülni kell belőlük – teszi hozzá a szakember.

Ingyenes a segítség

A kisfilm és az Ökumenikus Segélyszervezet üzenete egyértelmű: van kitől segítséget kérni és van kiút a bántalmazó kapcsolatból. A krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni az www.aszeretetnemart.hu oldalon. A honlapon megtalálható a személyes beszélgetésekre lehetőséget adó krízisambulanciák elérhetősége, valamint online is tanácsot lehet kérni az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális szakembereitől.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!