kiútkeresés

2020.03.05. 13:03

Van hova fordulni segítségért, ha bántanak!

Az Ökumenikus Segélyszervezet figyelemfelhívó kérdésére adott válaszokból kiderült, sokan még mindig nem tudják, honnan kérhetnek segítséget.

Fekete Daniel / MÖS

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Elgondolkodtató kérdést tett föl nemrég az Ökumenikus Segélyszervezet a budapesti Móricz Zsigmond körtér egyik villamosmegállójába kihelyezett interaktív köztéri plakátján: „Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?”

Válaszolni nemcsak a forgalmas köztéren, hanem az interneten is lehetett. A segélyszervezet saját facebook és instagram oldalán túl, ismert közéleti személyiségek, a szervezetet támogató önkéntes sztárok – többek között Iszak Eszter, Kiss Ramóna, Szabados Ágnes, Rátonyi Kriszta műsorvezető, Wolf Kati énekes, Katus Attila sportaerobik világbajnok és életmódtanácsadó, valamint Dombóvári István humorista – saját közösségi média felületeiken is posztolták a kérdést.

A Móricz Zsigmond körtéri installáción 2051 igen és 2133 nem válasz érkezett. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a sztárok közösségi média felületein összesen közel 20.000 válasz érkezett, ahol még mindig 1/3 volt azok aránya, akik azt írták: nem tudják hová fordulnának bántalmazás esetén. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósított kampány a szemléletformáláson túl, gyakorlati segítséget is kíván nyújtani a kapcsolati erőszak érintettjeinek.

A kérdést minden internetes felületen egy olyan informatív poszt is követte, melyben a válaszolók figyelmét a segélyszervezet www.aszeretetnemart.hu oldalára hívták fel a figyelmét, ahol minden információ megtalálható az elérhető segítségről.

„A figyelemfelhívó részt követő tájékoztató posztok azért is nagyon fontosak, mert úgy tapasztaljuk, hogy az IGEN-nel válaszolók között is sokan vannak, akik az ellátórendszernek csak egy részét ismerik, vagy mikor segítségről van szó, akkor kizárólag a rendőrségre gondolnak...” – mondta Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Bár a „szavazás” véget ért, az országosan kihelyezett köztéri plakátok, illetve az online- rádióhirdetések továbbra is láthatóak és hallhatóak lesznek, sőt az AVON támogatásával újabb lendületet vesz a kampány: március elejétől az ország 8 pontján kihelyezett lentikuláris plakátokkal találkozhatnak a járókelők Budapesten, Miskolcon, Szolnokon, Szegeden és Békéscsabán. A speciális citylight plakátok különböző perspektívából különbözőképpen mutatják a korábbi szemléletformáló kampányokból már jól ismert matrjoska babát, és „a szeretet nem árt” jelmondattal együtt azt üzenik: Ne tartsd magadban, ha bántanak! Nyiss felénk, hogy segíthessünk! A kozmetikai cég a kampányon túlmenően a budapesti krízisambulancia működését is támogatja, decemberben pedig valamennyi krízisambulancián szépségnapot szervezett a bántalmazott nők számára.

Az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységének kiemelten fontos célkitűzése a kapcsolati erőszak elleni küzdelem, a bántalmazás érintettjeinek segítése. Több mint 10 év tapasztalattal rendelkezik az áldozatok ellátása és rehabilitációja terén. Az elmúlt években véghezvitt komoly fejlesztéseknek köszönhetően mára az egyik legnagyobb olyan hazai szervezetté vált, amely prevenciótól az azonnali kríziskezelésen keresztül egészen a reintegrációs szolgáltatásokon át nyújt ellátásokat és működtet programokat az ország több pontján. A Segélyszervezet 2017-től nyújt online anonim tanácsadó szolgáltatást a www.aszeretetnemart.hu honlapján keresztül, 2018-tól pedig Budapesten, Miskolcon, Szolnokon és Orosházán nyílt krízisambulanciáin már személyesen is bárki tud tanácsot kérni szakembereitől. A segélyszervezet munkatársai tartanak tanácsadást Szegeden és Békéscsabán is, más szervezetek működtetésében pedig további 3 helyszínen: Devecseren, Mosonmagyaróváron, Kaposváron érhető el krízisambulancia.

A Segélyszervezet nagy hangsúlyt fektet a társadalmi szemléletformálása és a megelőzésre is: Ennek jegyében 2013 óta minden évben országos kampányt indít, melyek célja, hogy az áldozatok illetve a hozzátartozóik, a közvetlen környezetükben élők felismerjék: az, ami velük vagy körülöttük történik, nem elfogadható és joguk és lehetőségük van arra, hogy segítséget kérjenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!