Járvány

2021.06.25. 09:29

Változtak a munkakörülményekkel összefüggő elvárások a járvány hatására

Változtak a munkakörülményekkel összefüggő elvárások a járvány hatására, és ez át fogja alakítani az irodaházak működtetésének eddigi megközelítését – véli a Skanska, Európa egyik vezető kivitelező és ingatlanfejlesztő vállalata felmérésének eredményei alapján.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Halfpoint

A cég megbízásából a Zymetria kutatási és elemző cég készített online felmérést négy ország – Magyarország, Lengyelország, Románia és a Cseh Köztársaság – nagyvárosaiban élő 2000 irodai dolgozó bevonásával.

Arkadiusz Rudzki, a Skanska közép-kelet-európai kereskedelmi fejlesztési üzletágának bérbeadásért és értékesítésért felelős ügyvezető alelnöke a közleményben kifejtette:

az emberek még mindig az irodákat részesítik előnyben, a válaszadók több mint fele állította, hogy szinte teljes időben az irodában szeretne dolgozni.

A járvány utáni korszakban azonban az irodáknak többet kell majd nyújtaniuk, mint korábban -

jobbnak, kényelmesebbnek és érdekesebbnek kell lenniük, mint amilyenek az emberek otthonai

- mutatott rá.

Az alelnök példaként említette, hogy az irodákkal szemben támasztott elvárások között szerepel a különböző típusú terek – csendes szoba a koncentrációt igénylő feladatokhoz, a kreatív munkákhoz vagy a csapatmunkához igazított helyiségek – elérhetősége, továbbá az épületben lévő szolgáltatások (kávézók, jóga vagy éppen pilates órák) rendelkezésre állása.

A magyarországi válaszadók szerint az irodai munkavégzés legerősebb ösztönzője a csendes munkatér,

ami lehetővé teszi a koncentrációt, de vonzó a munkáltató által biztosított étkezés és a jól felszerelt konyha is. A magyar irodai dolgozók nagyra értékelik az ingyenes parkolási lehetőséget, a megkérdezett nemzetek közül ezt a témát a magyarországi válaszadók említették a leggyakrabban.

A felmérés szerint a magyarok 40 százaléka a hosszú ingázást tartja a legerősebb akadálynak, ha az irodai munkavégzésről van szó. Az utazással összefüggő költségek csökkentése, vagy az alternatív közlekedési módok támogatása valószínűleg Magyarországon is sokat lendíthet az irodahasználati hajlandóságon – olvasható a Skanska közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!