szakértő szemmel

2020.08.31. 21:42

Urológus: vannak pozitív hatásai a mérsékelt sörfogyasztásnak

Napi egy pohár sör az egészséges étkezés része is lehet.

Forrás: Shutterstock

Az egyik legnépszerűbb alkoholos ital a világon a sör. Számtalan fajtája létezik, és rengetegen fogyasztják. Vannak olyan országok, amelyek kifejezetten erősek a készítésében. Olyan ital, amely szinte elmaradhatatlan része egy meccsnézésnek vagy egy jó baráti beszélgetésnek.

Mint alkoholos termék, egyaránt pozitívan és negatívan is befolyással van szervezetünkre.

„A mérsékelt sörfogyasztásnak vannak pozitív hatásai, elsősorban a vesékre és a húgyúti rendszerre”

– válaszolta a Haon kérdésére Murányi Mihály urológus. Fogyasztásakor nagy mennyiségű víz kerül a szervezetbe, alkoholtartalma miatt pedig vízhajtó hatása van.

Csökkenti a vesekőképződést

Emiatt a vizelettermelés fokozódik, ami elősegíti a vizeletelvezető rendszer átmosását, az esetlegesen a vesében lévő kisebb kövek, vesehomok kiürítését – folytatta az urológus. Emellett a vizelet hígul a sör alkoholtartalmának hatására, és ez megelőzi a vesekőképződést. A híg vizeletben ugyanis nem tud beindulni a vesekövek kialakulásának első lépése, a kristályképződés.

Számos helyen olvasni a sör jótékony hatásáról. Murányi Mihály kifejtette, több megfigyeléses vizsgálat is bizonyítja, hogy a mérsékelt sörfogyasztás mindkét nem esetében megelőzi a vesekövességet. Az egészséges veseműködés, valamint a vesekő megelőzésének szempontjából célszerű a napi folyadékbevitelt úgy kialakítanunk, hogy a napi vizeletmennyiség 2 liter legyen. – Nem mindegy azonban, hogy ezt a vizeletmennyiséget milyen folyadék bevitelével érjük el – hangsúlyozta az urológus.

Vannak olyan italok, mint például a cukrot tartalmazó szénsavas üdítők, amelyek fokozzák a vesekőképződés kockázatát. Ennek oka, hogy az ezekben megtalálható fruktóz hatására a vizelet oxalát-, kalcium- és húgysavszintje nő. A szakorvos hozzátette, vannak azonban olyan italok, melyek bizonyítottan csökkentik a vesekőképződés kockázatát. Ezek közé sorolható a narancslé, a kávé, a tea és a sör is.

„A sör a benne található alkohol vízhajtó és vizelethígító hatása miatt kedvező”

– emelte ki Murányi Mihály.

Ezenkívül a felsorolt italok közül leghatékonyabban a sör képes csökkenteni a vesekőképződés kockázatát. Azonban mint alkoholtartalmú ital, ez is okozhat nem kívánt hatásokat. Nagy mennyiségben történő fogyasztása ugyanis káros lehet a szervezetre. – A túlzott alkoholbevitel ismert hatásain túl a vízhajtó hatás fokozódása miatt kiszáradhat a szervezet – mondta az urológus. Emellett kifejtette, hogy a sör purintartalma magas, túlzott fogyasztása a vér és a vizelet húgysavszintjének emelkedéséhez vezethet, mely a vesekövek egy speciális típusának, a húgysavkőnek a kialakulását eredményezheti. Emellett az emelkedett húgysavszint kösz­vényt is okozhat.

„Súlyos” probléma

Általános kérdés szokott lenni, hogy a sör milyen mértékben tud hozzájárulni a súlygyarapodáshoz. – A sör malátából és komlóból előállított alkoholos ital, emiatt kalóriatartalma viszonylag magas, így túlzott fogyasztása szerepet játszhat az elhízásban – hangsúlyozta Murányi Mihály. Megjegyezte, kiegyensúlyozott étkezés mellett napi egy pohár sör viszont nem okoz elhízást, sőt az egészséges táplálkozás része is lehet.

Természetesen a fogyasztása nem mindig ajánlott. Az urológus elmondta, csakúgy, mint a többi alkoholos italnál, a sör fogyasztása sem ajánlott súlyos máj- és szívbetegség, valamint alkoholbetegség esetén.

Az alkohol a legtöbb gyógyszer hatását befolyásolja, különösen a központi idegrendszerre ható, nyugtató, altató hatásúakkal tilos együtt fogyasztani – reagált a Haon érdeklődésére Murányi Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!