The Ocean Cleanup

2019.06.26. 07:45

Újraindult a nagy csendes-óceáni szemételtakarítás

Másodszor is elindult a nagy szemételtakarítás, hogy a Kalifornia és Hawaii között a Csendes-óceánon úszó hatalmas szemétszigetet felszámolják – jelentette be a Twitteren a 66 méteres úszó szemétcsapda feltalálója, Boyan Slat.

Dutch inventor Boyan Slat walks in front of his first prototype of The Ocean Cleanup on 23 June 2016 off the Dutch coast in Scheveningen. - Boskalis, which together with the Dutch government contribute 1.5 million to the project, provides carrying the prototype created by 21 year-old inventor. Slat's innovative idea -- first drawn on a paper napkin when he was still in high school -- seeks to use ocean currents to gather up the masses of bottles, plastic bags, flip-flops and other detritus that sully the planet's waters, eliminating the need for an army of boats to haul them in. (Photo by Remko de Waal / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Forrás: ANP / AFP

Fotó: Remko de Waal

A 25 éves holland férfi, a The Ocean Cleanup projekt kitalálója fejlesztette ki a System 001 nevű rendszert, amely egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyagcsőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll.

A szerkezetet október elején vontatták ki San Franciscóból a kaliforniai partoktól 2000 kilométerre lévő Great Pacific Garbage Patchhez a vízen lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére, működését október 17-én kezdte meg.

Tavaly év végén, több hónapnyi takarítás után eltörött, a műanyagcső nem bírta a szél és a hullámok dobálását, „elfáradt”. Visszavontatták Kaliforniába, ahol négy hónapon át javították.

A napenergiával működő lámpákkal, kamerákkal, szenzorokkal és műholdantennákkal felszerelt „takarítógép” folyamatosan jelzi a helyzetét, ennek alapján találja meg az a hajó, amelyik az összegyűjtött szemetet néhány havonta a szárazföldre szállítja.

Slat azt reméli, a jövőben hatvan szerkezet takarítja majd az óceánok vizeit.

Borítókép: Boyan Slat, mögötte a nyílt vízen dolgozó óceántakarító szerkezettel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!