segítünk

2019.09.29. 08:00

Túrázáskor is fontos a feltöltött telefon

A családdal nyári fürdési szezon lencsengésével ősszel hosszabb erdei sétákra megyünk. Mi mindenre fontos odafigyelni a túrázások alkalmával?

mw

Fotó: pixabay

Az ősz beköszöntével az élénk színekben pompázó erdők sok természetjárót vonzanak. Az évszakra jellemző időjárás azonban gyakran kiszámíthatatlan, ezért a tapasztalt túrázókat is érheti meglepetés. Hosszabb kirándulások előtt fontos az alapos felkészülés a kellemetlen élmények elkerülése érdekében.

Kulcsfontosságú a vízálló, kényelmes lábbeli, ami lehet félcipő vagy túrabakancs. Sík felszínre az előbbit, hegyes- sziklás felszínre az utóbbit ajánlatos felvenni. A túracipő vásárlásakor számolni kell azzal, hogy egy hosszabb séta alkalmával a lábba áramló vértől a lábfej megdagadhat, illetve azzal is, hogy hideg időjárás esetén vastagabb zoknit húzunk, ezért érdemes egy-másfél számmal nagyobb darabot venni. Fontos, hogy újonnan beszerzett lábbelinket ne egy hosszabb kiránduláson teszteljük, mert ha kényelmetlen, vagy töri a lábunkat az garantáltan megkeseríti kikapcsolódásunkat.

Alsó- és felsőruházatban is célszerű a réteges öltözködésre törekedni, így az időjárás megváltozásakor csak fel-, illetve le kell vennünk egy réteget. Csakúgy, mint a lábbelinél, a ruhánál is fontos a vízállóság, nedves öltözékben kényelmetlen a mozgás és könnyen megfázhatunk.

Hátizsákot elsősorban kényelmi szempontok alapján érdemes választani a hátfájdalmak elkerülése végett. Az ideális méret kiválasztásához jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit szeretnénk majd belepakolni. Érdemes magunknál tartani minimum két liter vizet, élelmet (szendvicsek, csokoládé, szőlőcukor, gyümölcs) és egészségügyi csomagot (kötszer, fertőtlenítőszer, ragtapasz és gyógyszerek). Ha nem vízálló kabátban indulunk az erdőbe, vigyünk magunkkal esőkabátot és váltóruhát.

Mindig feltöltött telefonnal induljunk kirándulni, hogy eltévedés vagy baleset esetén haladéktalanul segítséget tudjunk hívni. Az adatforgalom kikapcsolásával és a háttérben futó alkalmazások bezárásával jelentősen meghosszabbíthatjuk a telefon akkumulátorának üzemidejét. Az okostelefonok mindegyikében található GPS navigáció és térképalkalmazás, amellyel bemérhetjük pontos helyzetünket, ami szintén nagy segítség lehet.

A turistajelzések ismerete elengedhetetlen a könnyű tájékozódáshoz. Tanácsos beszerezni a legfrissebb turistatérképet a környékről, ahova a kirándulást tervezzük, és ha van rá módunk, érdeklődjünk a helybelieknél, hogy mit érdemes megnézni. Kirándulás közben, ha lehet inkább a térképet használjuk, ne a telefonunk GPS-ét, ezzel is kímélve a készülék akkumulátorát.

A túrázások során fontos betartani az alapvető írott és íratlan szabályokat. Helyismeret híján sosem szabad letérni a jelzett ösvényről. Az erőnlétünknek megfelelően előzetesen tervezzük meg a séta hosszát! Ne induljunk el, ha már sötétedik, rossz látási viszonyok között könnyen eltévedhetünk! Ne szemeteljünk, gyűjtsük össze a keletkező hulladékot, és vigyük el egy szemetesig!

Ha netán eltévedünk vagy balesetet szenvedünk, hívjuk a 112-es központi segélyhívó számot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában