Az Örökzöld óvoda gyermekei kedves műsort adtak elő

2019.11.28. 17:30

Tovább él a Márton-napi hagyomány a településen

Alapos előkészületek, változatos foglalkozások után örömmel tárták ki a nagykarácsonyi Örökzöld óvoda kapuját a szépszámú érdeklődő előtt, akik az apróságok Márton-napi ünnepi műsorára érkeztek.

Balogh Tamás

A meghívót a helyi Örökzöld óvodából kaptuk. A gyerekek egy kedves, a Márton-napról megemlékező műsorral fogadták a családjukat és a meghívott vendégeiket. Utána énekkel és zeneszóval, egy kis esti, lampionos sétára indultak.

Útjuk végül a templomba vezetett, ahová a tanáraik vezetésével a nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskola diákjai is megérkeztek. Az ünnepi hangulatot tovább emelte Kristofory Valter atya által bemutatott, az ünnepet erősítő szertartás.

A templomi szertartáson a szülőkkel együtt vettek részt a gyerekek
Fotók: Balogh Tamás

Az eseményről távozókat friss, meleg sült tökkel kínálták. A kicsik visszasétáltak az óvodába, ahol az udvaron már Márton-napra való libás, tökös kóstolókkal gazdagon terített asztalokkal vártak minden odaérkezőt.

Meleg sült tökkel kínálták a templomból kijövőket

Horváthné Támer Ilonával, az intézmény vezetőjével beszélgettünk:

– Évek óta tartó hagyományunk, hogy Márton napján az oviban egy kis műsorral készülünk, amit bemutatunk a hozzánk érkezőknek, majd egy esti, lampionos sétát teszünk itt a környékünkön. A mögöttünk álló egész hét azzal telt el, hogy mindenféle tevékenységgel, például az ábrázoláson keresztül, körbejártuk a Márton-napi hagyományt és az ünnepkört. Ennek keretében elmeséltük a történetét, és a hozzá, valamint a libához kapcsolódó körjátékokat és dalokat tanultunk. Ez a látványos esti programunk, ami a záró akkordja ennek a tevékenységünknek. Mivel a sétánk a közelben lévő templom szertartására vezetett, ez egyúttal az egyházhoz kapcsolódó tevékenységünk megerősítéséhez is hozzájárul, ami az alapja lesz a gyerekek iskolára való felkészítésének.

Az óvodások egész héten nagy izgalommal készülődtek a műsorra

Erre nálunk nagy szükség van, hiszen a nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskola szeptembertől az egyházmegye irányítása alá került. A templomi szertartáson való részvételre is ráhangolódtunk. A gyerekek között voltak olyanok is, akik még nem jártak ott. Problémamentesen, jókedvűen zártuk a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában