rohanó világ

2017.09.22. 15:49

A történelem egyik legnagyobb futóversenyét rendezhetik

Szinte a lehető legerősebb mezőny gyűlik össze vasárnap a 44. Berlin Marathonon, amelyen az örökranglista első négy helyezettje közül hárman ott lesznek a rajtnál, nem titkoltan azért, hogy megjavítsák a világcsúcsot.

Athletes competing in the 37th Berlin Half Marathon run through the city centre in Berlin, Germany, 02 April 2017. Photo: Gregor Fischer/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Gregor Fischer

A német fővárosban kijelölt 42,195 kilométer nagy népszerűségnek örvend a legjobb maratonisták között, ugyanis ott a legideálisabbak a feltételek a rekorddöntéshez, amire 11-szer volt eddig példa a viadalon.

A férfiaknál az örökrangsor hét legjobb eredményéből hatot Berlinben értek el, így az aktuális világcsúcsot (2:02:57 óra) is, amelyet a kenyai Dennis Kimetto a 2014-es versenyen futott.

Kimetto nem lesz ott a rajtnál vasárnap 9.15-kor, ugyanakkor a sportág szerelmesei nem panaszkodhatnak, hiszen – mások mellett – az etióp legenda, s egyúttal címvédő Kenenisa Bekele, az olimpiai bajnok, egyben minden idők leggyorsabb idejével rendelkező kenyai Eliud Kipchoge és honfitársa, a 2013-ban világrekorddal győztes Wilson Kipsang is nekivág a távnak.

Bekele tavaly 2:03:03 órás idővel ért célba, ami a valaha volt második leggyorsabb futás az IAAF által hitelesített körülmények között, s most azzal a céllal vág neki a klasszikus távnak, hogy nem hibázza el a csúcsot.

Kipsang tavaly Bekelétől tíz másodperccel lemaradva lett második, amivel az örökrangsorban a negyedik jelenleg. Világcsúcsát (2:03:23 óra) négy éve állította fel Berlinben, amit aztán egy évre rá döntött meg Kimetto.

A 44. Berlin Marathon szervezői a férfi és női győztesnek is 40 ezer eurót fizetnek, a világcsúcsért pedig további 50 ezer euró jár, plusz ezen felül időbónuszt is felajánlottak, ami maximum 30 ezer euró lehet. Azaz a világcsúccsal győztes atléta 120 ezer euróval térhet majd haza a német fővárosból.

Borítókép: A 37. Berlin Félmaraton indulói a német főváros központjában.

AFP / DPA / Gregor Fischer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!