nemzetközi értékek

2018.04.21. 21:28

Többnapos népzenei fesztivál várja az érdeklődőket

A Várkert Bazár ad otthont május 23. és 27. között a Budapest Folk Festnek, amelyen a legjobb magyar és nemzetközi népzenészek koncertjeire és táncházaira várják a közönséget.

Debrecen, 2015. november 25. Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel (b-j) a Muzsikás együttes és a debreceni Kodály Filharmonikusok Csak tiszta forrásból címû közös koncertjén a debreceni Kölcsey Központban 2015. november 24-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A rendezvény hagyományosan a Fonó Szerda táncház különkiadásával indul május 23-án, amikor a Melegföldvár és a szomszédos Buza falu énekesei és táncosai lesznek a mezőségi népzenét játszó Eszterlánc zenekar vendégei. A koncertet táncház követi, a több mint két évtizede működő Fonó Szerda táncház szabályai szerint hajnalig – olvasható a Fonó Budai Zeneház közleményében.

Május 24-én a Várkert Bazár Öntőház Udvarán felállított nagyszínpadon a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes műsorával indul a program, amely válogatást ad a Kárpát-medence színes és gazdag tánchagyományaiból Erdélytől a Csallóközig.

A nagyszínpadon kiemelt vendég lesz a török Cigdem Aslan. Az Isztambulban született kurd származású, jelenleg Londonban élő énekesnő a „görög bluesnak” is nevezett rebetiko egyik legjobb kortárs előadója. Késő esti koncerten lép fel a Góbé, amely együtt zenél a Muzsikás együttes prímásával, Porteleki Lászlóval. A napot a Folkkocsma zárja a Borteraszon, ahol a talp alá valót a Csángálló szolgáltatja.

Másnap a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes indítja az estét. A 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutatón is sikeres csoport Eszencia című műsorában Erdély nagy tánchagyománnyal rendelkező településeinek és táncos egyéniségeinek motívumaiból építkezik. Ezen a napon kiemelt külföldi vendég a francia Sergent Garcia lesz.

A kolumbiai cumbiából, a Puerto Ricó-i bombából, a jamaikai reggae-ből és a sokszínű kubai zenei hagyományból gazdagon merítő, mindezt a kortárs tánczenével elegyítő együttes művésznevét a Zorro című sorozat antihőse, Sergent Garcia után választotta. A „salsamuffin” műfaj megteremtője 20. jubileumi koncertturnéja keretében érkezik Budapestre.

Ezután Kalotaszeg elevenedik meg zenében és táncban a színpadon, a Pompás Kalotaszeg című produkcióban, amelyben Navratil Andrea, Koncz Gergely, Vizeli Balázs, Major Levente, Soós Csaba, Gombai Tamás, Varga István, Mohácsy Albert, Nagy Zsolt, Havasréti Pál, Papp Endre, Éri Márton és az Ordasok Táncegyüttes működik közre. Az esti folkkocsmán a gazdag repertoárral rendelkező, fiatal népzenészekből álló Üver zenekar zenél.

Május 26-án a legendás Fitos Dezső Társulat Falusi Színek című műsora nyitja a napot. Az előadás a néptánc nyelvén, tánc- és látványszínházi formában, a Kárpát-medence gazdag és változatos tánckultúrájával teremt színházat. Ezt követően a nagyszínpadon Dresch Mihály két formációja, a Quartet és a Vonós Quartet együtt lép fel Borbély Mihály közreműködésével, este pedig Lajkó Félix és a lengyel VOLOSI ad koncertet. A későesti Folkkocsmában a Bazseva zenél.

Vasárnap a szervezők családi programokkal várják a látogatókat: délután a BaHorKa Társulat improvizációs folklórszínháza, Szalóki Ági gyerekkoncertje, az Újbudai Babszem Táncegyüttes előadása és a Gatyamadzag zenekar koncertje és táncháza tölti be a Várkert Öntőház Udvarát.

Borítóképünkön a Muzsikás együttes tagjai láthatók egy koncertjükön: Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel (b-j)

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!