Büszkén köszöntötte a polgármester

2019.09.06. 09:00

Teri néni tudhatja az örök fiatalság titkát

Bór Ferencnét, sokak Teri nénijét köszöntötték az előszállási önkormányzat képviselői 90. születésnapján.

Gajdó Ágnes

Mráz Terézia ötgyermekes földműves családban született 1929. augusztus 31-én Előszálláson. Teri néni azóta a település lakója, takaros portáján mindig szívesen látta a szomszédokat. Az öreghegyi iskolában tanult, nyolc év után a kilencedik (ismétlő) osztályt is elvégezte. Gyerekkorában a kis Terézia is gyakran segített szüleinek a földműves munkákban, mint ahogyan az akkoriban teljesen természetes volt. De Teri néni nem változott sokat, lélekben különösen nem: derűs, tudja az örök fiatalság titkát.

1952 októberében kötött házasságot Bór Ferenccel. Dózsa Márton adta össze őket. Három fiuk született, Laci és az ikrek, Feri és Gábor. Teri néni sok helyen dolgozott. Takarított az iskolában, volt búzalapátoló, Barotában egy építőpari cégnél tevékenykedett, volt táviratkihordó, férjével a hentesüzletben is segédkezett. A tejüzemből 1984-ben ment nyugdíjba.

Bór Ferencné, Teri néni dolgos életet élt Fotó: FMH

Szeptember másodikán kopogtatott be hozzá Farkas Imre polgármester és Takács Ferencné szociális vezetőtanácsos, s Teri néni örömmel vette át tőlük a Magyarország Kormánya által kiállított díszes emléklapot. Szóba kerültek a régi emlékek, a sok-sok küzdelem. A polgármester fel­elevenítette, még az 1980-as évek végén együtt jártak nyáron kukoricát címerezni. Azóta eltelt pár év, de Teri néni nem változott: derűs, tudja az örök fiatalság titkát. A mai napig szeret kapálni, tyúkokat nevel, és még mindig teljesen ellátja magát, süt, főz, takarít. Rendszeresen jár a nyugdíjasklubba. Büszkén meséli, hogy öt unokája és két dédunokája született.

Az idősek iránti tisztelet jeléül

Az idősek iránti tisztelet és hála jeléül a települések polgármesterei átadhatják az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot. Ezzel a gesztussal egy 2008-as kormányrendelet értelmében Magyarország nevében van lehetőség köszönteni a magyar állampolgárságú szépkorúakat, a 90, 95 és 100 éveseket. A lehetőséggel egyre több szépkorú él. Megható és emlékezetes e gesztus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában