2019.09.10. 14:46
Tényleg jobb nekünk a méz, mint a cukor?
A maciknál ez nem kérdés, de mi a helyzet az emberekkel?
Forrás: Shutterstock
Míg a méznek többnyire pozitív, addig a cukornak egyre inkább negatív a megítélése. De vajon tényleg jobb a méz, mint a cukor? Ezt a témát járta körbe a Diéta és Fitnesz.
ENERGIA (/TEÁSKANÁL)
Méz: 22 kcal
Cukor: 16 kcal
Igen, a méz fajtától függően a finomított cukornál is több kalóriát tartalmazhat. Azonban a tiszta méz sűrűbb, mint a kristálycukor, így grammonként nézve valójában kevesebb. Ennek ellenére a mézet is mértékkel szabad csak fogyasztani.
GLIKÉMIÁS INDEX (GI)
Méz: 35‒65 (alacsony vagy mérsékelten magas, fajtától függően)
Cukor: 68 (mérsékelten magas)
A táplálékkal bevitt szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, a glükóz pedig, felszívódva megemeli a vércukorszintet. A glikémiás index egy 100-as skálán azt mutatja meg, hogy a szénhidrátból mennyi idő alatt lesz glükóz. A méz alacsonyabb glikémiás indexe kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezért jobb választás az egyenletes vércukor- és energiaszint szempontjából.
BÉLRENDSZERRE GYAKOROLT HATÁS
Méz: káros
Cukor: káros
A méz 55 százalékban gyümölcscukorból, fruktózból áll, amit az IBS-ben szenvedő betegek nehezebben emésztenek.
FOGAK EGÉSZSÉGÉRE GYAKOROLT HATÁS
Méz: nagyon káros
Cukor: káros
Mindkettő fogyasztása elősegíti a lepedékképződést és fogszuvasodást okoz, a méz ráadásul még rosszabb a fogakra tapadó állaga miatt.
VÉGEREDMÉNY: DÖNTETLEN
Táplálkozási szempontból igazából nincs szükség hozzáadott cukrok használatára, legyen szó mézről vagy cukorról. Bár a méz antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal bír, a kedvező hatás érvényesüléséhez elég nagy mennyiséget kellene fogyasztani – ami pedig más szempontból nem egészséges.
Borítókép: illusztráció