Magyar Egészségügy Napja

2020.07.01. 19:31

Semmelweis Ignácra és Béres Józsefre emlékeztek

Két gyógyító, akiknek találmánya a ma világában aktuálisabb, mint valaha.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban a Magyar Egészségügy Napján két elhivatott gyógyítóra, Semmelweis Ignácra és Béres Józsefre emlékeztek családjuk és munkatársaik jelenlétében a két tudós leszármazottai: dr. Hüttl Tivadar, Semmelweis Ignác ükunokája, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusa és ifj. dr. Béres József, a legendás feltaláló fia, a Béres Gyógyszergyár elnöke – adta hírül a Béres.hu sajtóközleménye.

Hozzátették: július elseje Semmelweis Ignác születésnapja, 1992 óta a Magyar Egészségügy Napja.

E napon a magyar egészségügyben dolgozók előtt tiszteleg az ország.

És ugyancsak ebben az évben emlékeznek születésének 100. évfordulója alkalmából a kor kiemelkedő tudósára, Béres Józsefre.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Semmelweis Ignác szülőháza, és itt található végső nyughelye is. A múzeumban áll Béres József mellszobra.

Két tudós, aki az emberek egészségének megóvására szentelte életét, aki a kor előítélete ellenében is kitartóan és szenvedélyesen védte saját tudományos igazságát, és aki a felismert problémára megfelelő megoldást is adott. Két gyógyító, akiknek találmánya a ma világában aktuálisabb, mint valaha – áll a sajtóközleményben.

Hüttl Tivadar és Béres József ünnepi beszédükben tudós felmenőjük életpályáját, az azokban mutatkozó hasonlóságokat idézték fel, korukat megelőző tudományos szemléletüket, a berögzött gondolkodásmóddal szemben vívott szélmalomharcukat, a megalkuvást nem ismerő kitartásukat.

Tisztelettel emlékeztek a két gyógyítóra, akik

nemcsak a betegség okát fejtették meg, hanem megoldást is kínáltak azok orvoslására, így felfedezésük milliók egészségét, életminőségét befolyásolta és befolyásolja ma is.

A megemlékező beszédeket követően a családtagok megkoszorúzták Semmelweis Ignác sírját és Béres József 2008 óta a múzeumban található mellszobrát – zárul a sajtóközlemény.

Semmelweis Ignác (1818−1865) és Béres József (1920−2006) különböző tudomány-területekről indultak, de mindketten vérbeli feltalálókká váltak az egészségügyben. Azok közé tartoznak, „akik látják, amit mindenki lát, de olyat gondolnak, amit még senki sem gondolt”.

Újszerű meglátásaikat a kortársak nem értették, előítéletek alapján eredményeiket ellenezték, meghurcoltatásokat kellett elszenvedniük.

Semmelweist Bécsben szélhámosnak, Béres Józsefet Magyarországon kuruzslónak kiáltották ki. Ma Semmelweisre úgy gondolunk, mint az anyák megmentőjére, a kézmosás, a sterilitás fontosságának felismerőjére, a preventív orvostudomány úttörőjére.

Béres József a betegségek megelőzésének egyik legfontosabb lehetőségét a szervezet ellenállóképességének, az immunrendszer megfelelő működésében látta.

Készítménye az anyagcserefolyamatokon keresztül támogatja az immunrendszer normális működését. Legendás cseppjeit 2000-ben gyógyszerré minősítették,

2013-ban az elsők között választották hungarikummá, a kutatót 2002-ben Magyarország legrangosabb tudományos elismerésével, a Széchenyi-díjjal tüntették ki, munkássága Magyar Örökség.

Béres Józsefet a Semmelweist követő preventív medicina kiemelkedő folytatójaként tiszteljük. Idén lenne 100 éves.

Borítókép: A két tudós leszármazottai: Dr. Hüttl Tivadar, Hüttl Gertrúd, Dr. Béres József, Béres Klára, Béres Marcell, Béres Merse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!