SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEKRE SZÁMÍTHAT, AKI ITTASAN VEZET

2018.08.13. 12:00

Rosszul dönt, ha iszik és vezet

Hosszú utat kell bejárnia annak, aki ittasan ül volánhoz, függetlenül attól, hogy sokat ivott vagy keveset, és az sem számít, hogy a sarki fűszereshez ugrik át, vagy a horvát tengerpartra akar lejutni autóval.

Palocsai Jenő

Megkezdődött a nyár utolsó hónapja, az augusztus, a bográcsozások és kerti partik legkedveltebb időszaka. A csipkés traktortárcsából hegesztett sütőtől, a mozdony méreteket öltő grillkályhákig minden csúcsra járatva izzik. A frissen sült sós húsok, a grillezett zöldségek és az enyhén kormos kukoricacsövek miatt megszomjazna bárki még télen is, nemhogy a rekkenő hőségben. Hát gyakran szisszen a sörös doboz és hangosan harsog a borban a szódavíz, de hamar kiürülnek a frissítőket rejtő ládák. Ilyenkor szokott a házigazda elugrani a közeli boltba, ha elfogy a sör vagy az italokat hűtő jég.

Így járt megyénk egyik polgára is, aki csak két kilométert akart így megtenni, 2017 májusában. A járőr, közúti ellenőrzés keretében, megállította, és alkoholtesztert fújatott vele. Mivel pozitív lett a mérés eredménye, ezért előállították a területileg illetékes rendőrkapitányságra.

Ez az eszköz már az Országos Mérésügyi Hivatal által hologramos zárjeggyel ellátott, hitelesített elektromos légalkoholmérő berendezés. Az adatok negyed órás felvétele után újra mérés. Ha valaki nem fogadja el az eredményt, akkor vér- és vizeletvételre kell menni. Az általunk vizsgált esetben, 0.54 mg/liter légalkohol értéket mutatott a mérőeszköz, ami igen magas, hiszen a 0.25 alatti érték szabályszegés, felette lévő pedig már bűncselekménynek számít. Itt magasabb volt, tehát „rabosítás”, számtáblás, magasságmérős fénykép, külső jegyek felvétele, hajszín, magasság, testalkat, majd elkészül a jegyzőkönyv. Ezután jöhet az idézés a tárgyalásra, vagy van mód a tárgyalás mellőzésére, ahol a bíró és az ügyész hoz ítéletet.

Az elkövetőnél nem volt jogosítvány, ezért a Járási Hivatal hozott július végén határozatot, melynek értelmében 15 napon belül le kell adni a szóban forgó iratot a területileg illetékes okmányirodában.

A jogosítványt akár fél évre is bevonhatják és pénzbírságot is kell fizetnie annak, aki ittasan vezeti autóját Fotó: Pixabay

Mivel közbejött a nyár végi ítélkezési szünet, az ítéletet, tárgyalás mellőzésével, csak szeptember 3-án hozták meg és november közepén emelkedett jogerőre. Négy hónapra vonták be a jogosítványt, 80 ezer forint pénzbírság mellett. Csak szeptember 3-tól indult a négy hónap, ennek megfelelően január 3-ig tartott az eltiltás. Bűncselekmény esetén mindenképpen utánképzésre kötelezett mindenki, így 2018. év elején jelentkezett a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, ahol 19 ezer forintot kellett befizetni „Feltárási díj” gyanánt. Egy hónappal később elindult a feltárás, aminek az első fázisa a szigorított KRESZ vizsga. A normál 55 kérdés helyett 66-ot kapott, ami a 100 pontos rendszerben csak 85 ponttól számít sikeresnek. Ezután jött még a pszichológussal történő beszélgetés, majd egy negyed órás városi vezetés vizsga, végül a tanfolyam.

A feltárási eredményeknek megfelelően különböző csoportokba sorolják a jelentkezőket.

Sokat számít, hogy valakinek első eset, visszaeső vagy esetleg függő. A válaszadó egy plusz ötös csoportba tartozott, ahol kétszer 3 óra KRESZ van és a plusz öt azt jelenti, hogy hét órán át kell csoportfoglalkozáson lennie, pszichológus mellett és 80 ezer forintot kell fizetni.

Sikeres utánképzés esetén a Nemzeti Közlekedési Hatóság értesíti az okmányirodát, ahol majd át lehet venni a jogosítványt. Fontos megemlíteni, hogy ez nem évül el! A fent taglalt utánképzés egyik résztvevőjétől 1993-ban vették el a jogosítványt, és ugyanúgy végig kell járni ezt az utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában