Jó tanácsok

2021.04.03. 09:04

Omlós húsvéti sonka: tippek vásárláshoz és főzéshez

A jól elkészített, ízletes, omlós sonka beszerzése és elkészítése nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

Forrás: Shutterstock

Mivel egyre többen keresik a kevésbé zsíros, bőrtől és bőr alatti zsíroktól mentes sonkákat, ezért kelendők a különféle kötözött sonkák, illetve a nagyobb combokból, frikandóból, lapockából készített sonka is jó választás lehet. A mennyiség változó, azok számára a családok számára, akik az ünnep alatt csak egyszer, maximum kétszer esznek a sonkából, azoknak bővel elegendő, ha 1,5-2 kilós húsokat vesznek, míg azok, akik szeretnének egy lapockából vagy combból készített sonkalantot, azok minimum 5 kilós pakkal térhetnek haza – írja a Mindmegette.hu.

A kötözött sonkák esetében sokszor van az az érzésünk, hogy zsákbamacskát veszünk. Aki tart attól, hogy a szép külcsín gyenge belsőt takarhat, az keressen olyan kötözött sonkákat, amelyek lapmetszettel rendelkeznek, azaz a füstölt, kötözött sonkát félbe vágták, s úgy zsugorfóliázták, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba.

A metszet sokat elárul a sonkáról.

Nem csak a zsírtartalommal szembesülhetünk, hanem azt is láthatjuk, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk.

A jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem található véraláfutások.

Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vegyük górcső alá, csak olyan sonkát vegyünk meg, amelynek bőre egységes, szépen tisztított és szőrtelenített. A sonka nyomásra nem lehet puha, de túl kemény sem, s semmiképp ne vegyünk olyan árut, amelyről hiányzik a címke.

Az összes tanácsot, a teljes cikket ide kattintva olvashatja.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!