Szavazási eredmény

2021.03.04. 11:00

Olvasóink közül legtöbben Szent Istvánt tartják a legnagyobbnak

Előző szavazásunkban arról faggattuk olvasóinkat, szerintük ki volt a legnagyobb királyunk.

Budapest, 2020. október 4. Szent István király lovasszobra a Budai Vár Szentháromság terén. Stróbl Alajos 1906-ban felavatott alkotása. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA

Fotó: Jászai Csaba 

Abból az alkalomból tettük fel kérdésünket, hogy megkezdődött a székesfehérvári királysírok maradványainak genetikai azonosítása. Erről a nagy jelentőségű eseményről hosszabb cikkben számoltunk be olvasóinknak.

Olvasóink értékelésében a legjelentősebb uralkodónk az, aki a magyarság helyét Európában egy évezredre meghatározó intézkedéseket hozott, például az általa kezdeményezett megyeszervezet mindmáig fennáll. Így

a szavazók 67 százaléka szerint Szent István a legnagyobb királyunk.

Az erős magyar birodalom ideája, amely a maga korában a legerősebb világhatalommal, az oszmánokkal is szembeszállhatott volna, olyan uralkodói elképzelés, amely a legendás személyiséggel együtt máig is hat:

olvasóink 24 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az igazságos Mátyás király a legnagyobb.

A legendák világa egyik uralkodónkat sem lengi jobban körül, mint azt, aki a kun vitézzel küzdött, csodaszarvas-látomás nyomán alapított egyházat és holta után is visszajár a csatába, ha a székelyeket ellenség fenyegeti. Őt választották azok az olvasóink,

akik szerint Szent László vitézsége és csodái felejthetetlenek, ők 9 százalékot tesznek ki.

[eweb-voting id="4178638"]

A mostani szavazásba nem fért bele, de lennének még olyan uralkodóink, akik ebbe a sorba illeszkednek. Így például a második honalapítónak is címzett IV. Béla királyunk, akinek korában könnyen végzetessé válható tatár csapás érte az országot. Vagy éppen Ferenc József király, akinek emlékezete ugyan némileg felemás, mégis az ő uralkodása alatt alakult ki a kultúrtájnak az a képe, amely mindmáig jelentős mértékben meghatározza a Kárpát-medencét.

Köszönjük olvasóink szavazatait!

Borítókép: Szent István király lovasszobra a Budai Várban, Stróbl Alajos alkotása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!