pozitív adatok

2020.06.11. 10:23

Nőtt a gyermekvállalási kedv hazánkban

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első négy hónapjában, miután 5,5 százalékkal több gyerek született és 6,4 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Forrás: Shutterstock

Fotó: LightField Studios

Az év első négy hónapjában 29 280 gyerek született, 1522-vel több, mint tavaly ilyenkor. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám ennél kisebb mértékben, 7,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül január-februárban 8,8, március-áprilisban pedig 2,1 százalékkal több volt az élveszületések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest.

2020. január-áprilisban 45 015-en haltak meg, 3055-tel kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. A jelentős csökkenés hátterében a tavalyihoz képest idén alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott. Januárban 15, februárban 9,8 százalékkal kevesebben, míg március-áprilisban 1,4 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

Kiemelték,

a halálozások számának jelentős csökkenése, és a születések számának emelkedése következtében a természetes fogyás mértéke 23 százalékkal csökkent

az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt:

16 190 pár házasodott össze, másfélszer annyian, mint tavaly ilyenkor.

Januárban 97, februárban 140, márciusban 77, áprilisban pedig 8,8 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. A kisebb mértékű áprilisi növekedés hátterében a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a csoportos rendezvényeket korlátozó intézkedések állhattak.

Ezer lakosra 9,1 élve születés és 13,9 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi 1 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért a természetes fogyás 1,5 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első négy hónapjában ezer élveszületésre 3,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,4 ezrelékpontos csökkenést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 5 ezrelékes értéke 2 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál – olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!