veszélyben a nők

2018.01.13. 16:16

Negyven százalékkal növelheti a rák kockázatát az éjszakai munka

A kockázat csak az európai és az amerikai hölgyeket érinti, az ázsiai és ausztrál nők a kutatás szerint nincsenek veszélyben.

A Szecsuani Egyetem onkológusa, Hszüe-lej Ma és kollégái tanulmánya szerint az éveken át rendszeresen végzett éjszakai munka 19 százalékkal növeli a rák kialakulásának kockázatát, ám

bizonyos rákfajták esetében ez a rizikó jóval nagyobb: a bőrrák esélye 41 százalékkal, a mellrák esélye 32 százalékkal növekszik.

A gyomorrák kialakulásának esélye 18 százalékkal nagyobb az éjszakai műszakokban dolgozó nőknél, mint a csak nappal dolgozóknál.

A legrizikósabb szakma

A legnagyobb kockázatnak az éjszakánként dolgozó ápolónők vannak kitéve: a kutatás szerint 58 százakkal nagyobb esélyük van arra, hogy mellrákban betegedjenek meg. A gyomorrák rizikója 35, a tüdőráké 28 százalékkal nagyobb esetükben.

A szakértők ugyanakkor kiemelték azt is, hogy az ápolónők egészségügyi ismereteiknek köszönhetően gyakrabban vizsgáltatják meg magukat, ezáltal vélhetően gyakrabban diagnosztizálnak náluk rákot. A súlyosabb veszélyeztetettség hátterében az is állhat, hogy az éjszakai műszakok a kórházakban gyakran intenzívebbek, mint a nappali műszak.

A kutatás rávilágított arra is, hogy az ázsiai és az ausztrál nőket nem érinti a rizikó megnövekedése.

Hszüe-lej elmondása szerint ez az eredmény meglepte őket. Lehetséges magyarázat lehet, hogy az európai és észak-amerikai nőknél magasabb a nemi hormonok szintje, amely összefüggésben áll olyan hormonális tényezőktől függő rákfajtákkal, mint például a mellrák.

Az eredmények arra utalnak, hogy szükség lenne az éjszaka dolgozó nők kiemelt egészségügyi védelmére, például biztosítani kell számukra a rendszeres orvosi vizsgálatot – írják a kutatók.

A kutatók munkájuk során észak-amerikai, európai, ázsiai és ausztrál nőket vizsgáltak, és 61 korábbi tanulmányt elemeztek, így összesen 3,9 millió nő és csaknem 115 ezer rákos eset adatait értékelték.

 

Borítókép: Africa Studio / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!