A krónikus betegek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve

2019.07.03. 10:00

Ne csak akkor igyunk, amikor már szomjazunk

A nyár eddig nem kímélte a szervezetünket, a viszonylag hűs és esős tavaszt követően nagy dózisban nyomta ránk a hőségriadót kiáltó Celsiusokat.

Tóth Alexandra

Tény, hogy egyre rosszabbul bírjuk a hőséget és szervezetünk ezért nagy stressznek van kitéve. Dr. Kemény János háziorvossal arról beszélgettünk, hogyan tudunk védekezni a meleg okozta egészségügyi problémák ellen.

Azt már számtalanszor hallhattuk, hogy mikor ne menjünk ki a napra, s hogy a kritikus 11–15 óra közti időszakban ne végezzünk nehéz fizikai munkát. A valóság azonban az, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen, hiszen a legtöbbször munkánk megkívánja a napközbeni aktivitást is. A doktor úr azt mondja, ilyenkor legalább arra figyeljünk, hogy folyadék, leginkább víz, legyen nálunk, és fedetlen fővel ne tartózkodjunk a napon. „A probléma az, hogy nem fogyasztunk elég folyadékot, és sokunknak még csak szomjúságérzetünk sem jelentkezik, csak amikor már komoly tüneteket, például fejfájást tapasztalunk” – mondja az orvos. Ettől még inni kell, és figyeljünk arra is, hogy ásványi anyagokban gazdag vizet igyunk.

Dr. Kemény János Fotó:Archív

A melegben természetesen a gyerekek, az idősebbek és a krónikus betegek vannak veszélyben, de bárki rosszul lehet. „Az ájulás egy fontos kérdés. Sokan ilyenkor támogatni, megtartani akarják a beteget, pedig ez szigorúan tilos. Vízszintesbe kell helyezni, megemelni a lábát. Így pillanatok alatt magához térhet az illető, hiszen szó szerint visszaáramlik a vér a fejbe”– hangsúlyozza a szakember. Hozzáteszi: azzal, hogy tudatos életmódot folytatunk, tehát a táplálkozásra és a mozgásra is figyelünk, könnyebben vészeljük át a kánikulát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!