RIZIKÓFAKTOROK

2019.05.05. 19:00

Mozgással is csökkentheti vérnyomását

A magasvérnyomás- betegségre való hajlam közel 40 százalékban genetikailag meghatározott.

mw

Fotó: pixabay

Felnőttkori jelentkezése erősen függ azoktól a kockázati tényezőktől, amelyek ellen már mi magunk is tehetünk. Ilyen a magas koleszterinszint, illetve a cukorbetegség.

A rendszeres testmozgás vérnyomáscsökkentő hatású. Hetente legalább háromszor fél órán át kitartóan, nem túl nagy intenzitással végzett kocogás, úszás, kerékpározás és edzőtermi tréning ideális megoldás. A túlsúly komoly rizikófaktor. Bizonyított tény, hogy már öt kiló leadása is csökkenti a vérnyomást.

A leghatékonyabb fegyver az életmódváltás: jóval kevesebb zsírt, vörös húst, zsíros tejterméket, helyette sok nyers gyümölcsöt, zöldséget, illetve rostanyagot kell fogyasztani, és minél többet mozogni. A sóban lévő nátrium megemeli a vérnyomást, nem árt módjával alkalmazni. Sózás helyett használja a karakteres ízű fűszernövényeket!

Akinek alacsony a vérnyomása, annak valóban kevésbé kell tartania agyvérzéstől vagy infarktustól, mert a szív- és érrendszer ilyenkor nincs annyira leterhelve. A túl alacsony érték ugyanakkor szédülést, fáradtságot, a koncentrálóképesség romlását, gyengeséget és fejfájást is okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában