A Magyar Táncművészeti Egyetem diákjai jártak itt

2019.04.04. 11:30

Mozgásérzékenyítő, beavató program

A Magyar Táncművészeti Egyetem moderntánc-tagozatának II. évfolyamos diákjait látták vendégül tegnap a Gárdonyi Géza Általános Iskola balett-termében.

Balla Tibor

Hogy mit keresnek a balettintézet növendékei egy vidéki iskolában? A Violin Alapfokú Művészeti Iskola és a Magyar Táncművészeti Egyetem együttműködési megállapodása alapján mozgásérzékenyítő beavató program egyik állomása volt a tegnap délelőtti esemény, amelyben interaktív, közös mozgásra invitáló, kérdések és gondolatok megosztására is alkalmas együttlétekre kínálkozik lehetőség.

A foglalkozáson rendkívül jó hangulatot teremtettek a balettintézet másodéves moderntánc-tagozatos növendékei Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

„Az emberi természeten kívül egyetlen más élőlény sincs birtokában a testet hangokra mozgató érzés parancsának. Ezt a ringató parancsot ritmusnak nevezzük, s azt a parancsot, amely a magas és mély hangok összefonódását kormányozza: harmóniának. Ezek együtt pedig a táncot teremtik meg.” – akár ez a Platon-idézet is lehetne a mottója táncművészeti egyetem művészképző (modern) másodéves előkészítős évfolyamának növendékeivel zajló programnak, amelynek a „Mit mondhat el rólunk a mozdulat?” címet adta dr. Lőrinc Katalin táncművész, egyetemi tanár, aki a műsort írta és szerkesztette. A program keretében az ország különböző tájain fellelhető alapfokú művészeti foglalkozásokat is tartó intézményekbe látogatnak el, és vezetik be a gyerekeket a mozgás csodálatos világába.

A foglalkozáson a test kifejezési lehetőségein keresztül nem csak arra jöhetnek rá a résztvevők, mi minden érthető a mozdulatainkból, de saját érzéseikről, gondolataikról alkotott képük is gazdagodhat. Közben abba is betekintést nyerhetnek, hogyan hatott a történelem során testi megjelenésünkre, mozdulatkészletünkre és a művészetekre a mindenkori társadalom.

Több alkalommal is a táncosokkal közös feladatot kaptak Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában